2024. augusztus 16., péntek

Minden, ami szecesszió

Kétnapos szabadkai konferencián hallhatunk a szecessziós stílusról, az épületektől kezdve az üvegeken, fotókon, könyveken, ruhákon, bútorokon át a festményekig

A szeptember 24-én és 25-én Szabadkán megtartandó Kulturális utaink – A szecesszió elnevezésű konferencia lesz az első nyilvános rendezvénye A puszta kincsei nevet viselő, Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projektumnak. E projektum a kiskunhalasi Thorma János Múzeum és a szabadkai Városi Múzeum két évig tartó közös vállalkozása, amelynek gyümölcse egy tematikus út lesz, vagyis a két térség kulturális útvonalainak feltérképezése, vándorkiállítás minimum 10 helyszínnel és 4 nyelvű (magyar, angol, szerb és horvát) katalógussal, amely a közös értékek és a velük kapcsolatos kutatási eredmények bemutatásán alapul, honlap, 100 épített örökséget bemutató információs tábla, 15 múzeumi nap, 10 előadás, 1 konferencia és 2 szakmai találkozó a turizmus és a kulturális szervezetek képviselőivel.

Bár a szecesszió kapcsán legtöbbünknek valószínűleg az épületek jutnak eszünkbe, a tanácskozáson nemcsak a szecessziós épületekről lesz szó, hanem a többi között a szecessziós ornamentikáról, a szecessziós játékokról, üvegekről, női divatról, könyvekről, folyóiratokról, festményekről, fotókról, bútorokról, érmekről, plakettekről, de a kulturális útvonalakról is hallhatunk a magyarországi, horvátországi és szerbiai előadóktól – tudtuk meg a szervezők nevében Ninkov Kovačev Olga művészettörténésztől.

A konferencia hétfőn 9 órakor kezdődik a szabadkai városháza dísztermében, az ebédszünetben, 12.30-tól szakkönyvek vásárát szervezik meg. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A szimultán fordítás biztosított. A tanácskozás programja a Városi Múzeum honlapján, a múzeum portáján és a városi ajándékboltban is megtalálható.