2024. július 17., szerda

Ugyanaz a táj kétféle perspektívából

Kontra Ferenc: Nem véletlen, hogy a balatoni régió legjelentősebb irodalmi díjai Salvatore Quasimodóhoz, Bertha Bulcsuhoz és Füredhez kötődnek

A Bertha Bulcsu-emlékdíjjal kitüntetett Kontra Ferenc (Bakos Zoltán felvétele)

.

Meghívásos pályázat formájában hirdeti meg minden évben az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Balatonfüredi Salvatore Quasimodo Alapítvány a Bertha Bulcsu-emlékdíjat a Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatására. Kontra Ferenc író, napilapunk Kilátó mellékletének szerkesztője a meghívott és díjazott irodalmárok között volt.

Mi az, ami egy drávaszögi születésű, immár évtizedek óta Újvidéken élő irodalmár érdeklődését felkelti, amikor egy ilyen témát ajánlanak fel neki? A sorsok, azonos történelmi múlt, azonos kiszolgáltatottság vagy a táj?

– Kézenfekvő volt, hogy miről írok. Gyerekkoromban a szüleim nyaralni vittek a Balatonra, aztán eltelt fél évszázad. Most a nyáron a Szigligeti alkotóházban megírtam, mi maradt meg az emlékezetemben, egymás mellé került a két nézőpontot, ugyanaz a táj kétféle perspektívából. Minden megváltozott, a körülmények és a rendszer is; kihívást jelentett egy pillantást vetni a tájra arról a hídról, amelyet az idő két pillére kötött össze. A házinénis kiadó szobák helyett a 17-es szoba: az íróasztal előtt hatalmas ablak, rálátás az arborétumra, azon túl a vitorlásokra. Jobb oldalt a fal négyzet alakú bemélyedésében egy freskón Szent György szúrja le a sárkányt, Nagy László apró kis freskója, mintha a szoba házioltára lenne. A magyar irodalom kultikus helye.

Volt-e alkalmad megismerni a többi beérkezett pályaművet, illetve a többi díjazott munkáját? Mely írógeneráció volt túlsúlyban? A határon túli irodalom milyen mértékben képviseltette magát?

– Két íróval „cseréltünk” szöveget, a többiekével majd nyomtatásban ismerkedem meg. Egyébként bárki elolvashatja a díjazott munkákat a Tempevölgy folyóirat októberi számában. Mivel felkéréses pályázatról van szó, pályakezdők nemigen voltak. A költészeti versenyben Farkas Wellmann Endre kolozsvári költő vett részt. De eljöttek a régebbi díjazottak is, így Gömöri György is határon túlinak számít.

Mennyire becsülik meg Bertha Bulcsu, Salvatore Quasimodo vagy Tagore emlékét, munkásságát Füreden, a balatoni régióban? Hisz immár húsz éve éltetik a költőversenyt, és 9 éve megalapították a Bertha Bulcsu-emlékdíjat.

– Az olasz–magyar irodalmi kapcsolatok legerősebb bástyája a Nobel-díjas író füredi jelenléte. A neves külföldi írók és tudósok faültetésének hagyománya a Nobel-díjasok ligetévé nőtt a parton. Nem véletlen, hogy a balatoni régió legjelentősebb irodalmi díjai Salvatore Quasimodóhoz, Berha Bulcsuhoz és Füredhez kötődnek. Most adták ki az antológiát is húsz év fődíjasainak munkáiból, amiből kiderül, hogy a kortárs irodalom élmezőnye szerepel benne. A költészet kategóriájában tulajdonképpen egy első, két második és tíz harmadik díjat osztanak, ez a lényege, még ha nem is így nevezik hivatalosan. Szerintem a harmadik helyezést elértek is vannak olyan jelentős alkotók, mint a nagydíjas. Méltánytalannak tartom, hogy fel sem sorolták a nevüket a híradásokban. Megérdemelték volna azért is, mert ezen a versenyen összesen négyszázan vettek részt. Prózaíróként kétségtelenül jobban érezhettem magam a bőrömben, mivel nálunk öt egyenrangú díjat osztottak.

Füred a művészetek találkozóhelye, most a rendezvény a kortárs szobrászat tárlatával és Csók István életmű-kiállításával esett egybe. És természetesen a díjátadásnak is megvan a maga hagyománya, méltósága. Más írók is megtisztelik jelenlétükkel az eseményt, nemcsak azok, akiket éppen díjaztak. Hogy mennyire becsülik meg az irodalmat, azt a telt ház is bizonyítja abban a díszteremben, amelyet a nagyközönség az Anna-bálak színhelyeként ismer. Ilyenkor ugyanitt kiváló akusztikája van a komolyzenének és az irodalomnak egyaránt. Kellemes véletlen volt a találkozás Nagy Abonyi Melindával is, aki Belgrádból és a vajdasági turnéjáról hazatérőben éppen ezen a hétvégén állt meg Füreden.

A Bertha Bulcsú-emlékdíjat az idén Baán Tibor költő, író, Deme Tamás költő, közíró, egyetemi tanár, Kontra Ferenc író, szerkesztő, Lehoczky Ági költő, műfordító, valamint Szikora József író, a Magyar Katolikus Rádió közéleti szerkesztőségvezetője vehette át.