2024. augusztus 16., péntek

A sokszínű szecesszió

Kétnapos szabadkai konferencián hallhatunk a szecessziós stílusról, az épületektől kezdve az üvegeken, fotókon, könyveken, ruhákon, bútorokon át a festményekig

Mindenki számára nyitott lesz az a Kulturális utaink – A szecesszió elnevezésű konferencia, amelyet hétfőn és kedden tartanak a szabadkai városházán, s amelyen – ahogyan a neve is sejteti – a szecesszióról hallhatunk előadásokat magyarországi, horvátországi és szerbiai előadóktól.

Ízelítőként néhány előadáscím: Telcs Ede szecessziós érmei és plakettjei; Női viselet Újvidéken 1900 körül; Egy eszéki család szecessziós ebédlőbútora; Játék és szecesszió; Szecessziós könyv, újság és folyóirat Szabadkán a századfordulón; Szabadka a szecesszió városa; Szecesszió és ornamentika.

Ez az első nyilvános rendezvénye A puszta kincsei nevet viselő, Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projektumnak. E projektum a kiskunhalasi Thorma János Múzeum és a szabadkai Városi Múzeum két évig tartó közös vállalkozása. A konferencia hétfőn 9 órakor kezdődik a szabadkai városháza dísztermében, az ebédszünetben, 12.30-tól szakkönyvek vásárát szervezik meg. A szimultán fordítás biztosított. A tanácskozás programja a Városi Múzeum honlapján, a múzeum portáján és a városi ajándékboltban is megtalálható.