2024. július 17., szerda

Egyenlő eséllyel

Dr. Korhecz Tamás: Azokat a magyar ajkú hallgatókat, akik a Jogi Karra önhibájukon kívül nem jutottak be a költségvetés terhére, kárpótolni kell

Az Újvidéki Egyetem Jogi Karán az idén szerb nyelvből és irodalomból voltak kénytelenek felvételizni a magyar hallgatók is. Igaz, hogy anyanyelvükön kapták meg a kérdéseket, de ez az esélyegyenlőség durva megsértése, mert nem ezekre a feladatokra készültek fel. Emiatt egyikük sem jutott be tandíjmentes kategóriában a karra. A fakultás egy 2001 óta fennálló gyakorlatot rúgott fel ezzel a lépésével. Csütörtöki számunkban dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora azt nyilatkozta , nem történt szabálytalanság a Jogi Karon. Mint azt dr. Korhecz Tamástól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől megtudtuk, az üggyel kapcsolatban a köztársasági ombudsman előtt folyik az eljárás. S arról is értesülhettünk tőle, hogy az MNT olyan javaslatot juttatott el a Jogi Karhoz, hogy a történelem mellett a jövőben ne irodalmi és nyelvi kérdések szerepeljenek a felvételin, hanem más tantárgyból szervezzék meg a vizsgát, természetesen magyar nyelven és a többi kisebbség nyelvén is.

A Magyar Nemzeti Tanács augusztusi ülésén fogadta el az Újvidéki Egyetem Jogi Karán az idei felvételi vizsga első körében elkövetett váratlan szabálytalanság, jogfosztás kapcsán megfogalmazott záradékot. Ebben – mint lapunknak az ülésről készült tudósításában olvasható – az MNT felkéri az Újvidéki Egyetem rektorát, az Újvidéki Egyetem Jogi Karának dékánját és egyetemi tanácsát, hogy a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését magyar nyelven, történelemből, valamint magyar nyelvből és irodalomból a 2001-től fennálló gyakorlatnak megfelelően, azok számára is, akiknek ez az első körben nem volt biztosított. A Tanács ezenfelül felkéri az illetékes köztársasági minisztériumot, valamint az illetékes tartományi titkárságot, hogy törvényes hatáskörei mentén hasson oda, hogy az Újvidéki Egyetem Jogi Kara a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését.

– Nem érkezett mindeddig egyetlen válasz sem a felkérésünkre. A Jogi Kar az ismereteink szerint a felvételi vizsga semmiféle ismétlését nem tette lehetővé a második, szeptemberi pályázati időszakban sem. A választ inkább az említett intézményeken kellene számon kérni. Nem az a döntő, hogy válaszolnak-e, hanem az, hogy mit – hallottuk Korhecz Tamástól.

– Biztos tudomásom van arról, hogy ez ügyben a felvételivel kapcsolatos hiányosságokra vonatkozóan a köztársasági ombudsman előtt folyik a jogsértési eljárás. S ismereteim szerint a köztársasági oktatási minisztérium és az illetékes tartományi oktatási titkárság is – megkeresésünk nyomán – szintén vizsgálódást folytat – tudtuk meg az MNT elnökétől.

A jövőre vonatkozóan Korhecz Tamás elmondta: a Magyar Nemzeti Tanács a Jogi Karhoz olyan javaslatot juttatott el, hogy a jövőben ne anyanyelvből legyen a felvételi a történelem mellett, hanem az emberi jogok és alkotmányos ismeretek középiskolai tantárgyból szervezzék meg azt szerb nyelven és a kisebbségek nyelvén is.

– Közvetett úton hozzánk eljutott információk alapján ez a kezdeményezésünk megértésre talált a Jogi Karon. Amennyiben ezt a kar beépíti a saját belső jogszabályaiba, az a jövőben minden bizonnyal elkerülhetővé tenné a félreértéseket, a konfliktusokat, diszkriminációt a felvételi vizsga kapcsán – szögezte le Korhecz.

Dr. Korhecz fontosnak tartja a történtekkel kapcsolatban a felelősség megállapítását. S mint hangsúlyozta, nem mondtak le erről a kilenc fiatalról, akik a Jogi Karra felvételiztek. El kell mondani azt is, hogy csak hármuk esetében van ennek a jogsértésnek konkrét, közvetlen következménye, hogy emiatt nem jutottak be a költségvetés terhére a Karra. A többiek esetében ez a jogsértés megléte nem hatott ki ilyen konkrétan a felvételi eredményre. Az említett 3 hallgató esetében, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, a tandíjfizetés miatt kárpótolni kell, akárhogyan is végződik az ombudsmani vizsgálat, akármilyen intézkedéseket is foganatosít a minisztérium, a titkárság, megtaláljuk az összeg megtérítésének a módját.