2024. július 17., szerda

Tanulásra serkentő ösztöndíj

Mit jelent fiataljainknak a Magyar Nemzeti Tanács tanulmányi támogatása?

Szívet melengető érzés volt látni azokat a szorgalmas, okos, tehetséges fiatalokat, akik kedden délelőtt megtöltötték a szabadkai városháza dísztermének padsorait. Ezeknek a magyar ajkú fiataloknak – a jövő pedagógusainak, mérnökeinek, jogászainak, közgazdászainak, orvosainak – a továbbtanulását a Magyar Nemzeti Tanács havi 13–16 ezer dináros ösztöndíjjal segíti.

Botka Csaba
Konc Natália
Hanák Szibilla
Görög Arnold

(Molnár Edvárd fotói)

A temerini Botka Csaba az újvidéki Jogi Kar másodévese. Az első évet 9,00-es átlaggal fejezte be. Ő is azok között van, akik a keddi ünnepségen elismerő oklevelet vehettek át. Arra kértük, adjon tanácsot fiatalabb társainak, akik most kezdik az első évet:

– Senkinek sem könnyű az egyetem első éve. Fontos, hogy azok, akik most kezdik tanulmányaikat, ne bízzák el magukat. Jó, ha időben elkezdenek kellőképp felkészülni a vizsgákra. A vizsgák nehézségét mindaddig nem lehet megérezni, amíg nem jön el az első vizsgaidőszak, sokan akkor döbbennek rá, nem könnyű az egyetemen helyt állni – magyarázta.

– Az MNT által az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt szervezett szerb nyelvi felzárkóztatási képzés hasznos volt, mert így magabiztosabban kezdtünk bele a szerb nyelvű tanulmányokba. Az első vizsgák nehezebbek voltak, ám néhány hónap múlva már megtapasztaltam, hogy sokat fejlődtem a szerb nyelv terén – hallottuk a fiatalembertől, aki elmondta: a következőkben sem szándékozik lazítani, hisz fontos, hogy minél jobban elsajátítsa a jogi szaknyelvet.

Az adorjáni Konc Natália most kezdte az első évet Szabadkán, a Közgazdasági Karon:

– Az MNT ösztöndíja nélkül sokan nem tudtak volna egyetemre iratkozni, vagy csak a család anyagi lehetőségeit jócskán meghaladó erőfeszítések, áldozatok árán. Az ösztöndíjnak köszönhetően sikerült olyan albérletet találni, amely közel van a fakultáshoz, nem kellett távolabbi városrészben olcsóbb lakást keresnünk. A menzaköltségek, könyvvásárlás és egyéb kiadások fedezése mellett nagyon remélem, egy-egy színházi előadásra is eljuthatunk.

A felsőhegyi Hanák Szibilla szintén a Közgazdasági Karra nyert felvételt. Örül neki, hogy számíthatnak a felsőbb évesek, vagyis a demonstrátorok segítségére is. A szerb nyelvű tantárgyak elsajátítása kicsit nehezebb lesz majd, de feltűri a nadrágszárat, és megtanulja a nyelvet, mert itt, Vajdaságban szeretne maradni, dolgozni.

A szilágyi Görög Arnold a szabadkai Műszaki Szakfőiskolára jár, mint mondta, jó érzés, hogy sikerült bejutnia az informatikai szakra – mert ez az a szakterület az, amely igazán érdekli – és az is, hogy felvették az állami költségvetés terhére, vagyis a tandíjmentes kategóriába. Ő is könnyítésnek, nagy segítségnek érzi, hogy havonta kapja majd az ösztöndíjat, ez egy olyan összeg, amelyre minden hónapban számíthat.