2024. július 17., szerda

A kortárs dzsessz nagyjai léptek fel a Jazzirén

(Fotó: Molnár Edvárd)

A szabadkai Jazziré fesztivál anyagi okok miatt az idén egyetlen estére szűkült, ám a szervezők olyan művészeket hívtak meg, akik a kortárs dzsesszzene legkiválóbb művelői közé tartoznak.

Pénteken a fesztiváli est első részében a magyarországi Dresch Mihály (szaxofon, furulya) és Lukács Miklós (cimbalom) lépett fel, a program második részében pedig az Ultima armonia formáció: Boris Kovač (szaxofon, basszusklarinét), az újvidéki származású, Franciaországban élő Kovács Tickmayer István (zongora, elektronika), Miloš Matić (nagybőgő) és Lav Kovač (dobok). A szabadkai városháza dísztermében Vajdaság több városából összesereglett dzsesszkedvelőknek nem mindennapi élményben volt részük a két hangversenyen.

– Úgy gondoltuk, ha pénzhiány miatt egynapos a fesztivál, akkor olyan dzsesszzenészeket hívunk, akik a régiónk élvonalába tartoznak. Mindkét együttes a népzenét ötvözi a kortárs dzsesszel, Dresch Mihály, Boris Kovač, Kovács Tickmayer István is már mintegy 30 éve van színpadon, és zenéltek már együtt – hallottuk Dejan Vujinovićtól, a Jazziré fesztivál főszervezőjétől. Mint megjegyezte, a szervezők remélik, csak átmeneti állapot, hogy egy napig tartott a Jazziré fesztivál, amely az elmúlt három évben a Desiré színházi fesztivál zenei hátterét adta, s a néhány nap alatt Európa több részéből számos dzsesszzenész lépett fel ezen a rendezvényen.