2024. augusztus 16., péntek

A kutatómunka és a rácsodálkozás öröme

A Magyar Tudomány Ünnepén díjazták a pályázaton részt vett legeredményesebb diákokat és ismereteinket is bővíthettük a megszervezett tudományos szemináriumon
Dr. Korhecz Tamás és Korsós Tamás adta át a legjobb kutatómunkákért járó díjakat (Fotó: Molnár Edvárd)A 2012. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Tanács diákpályázatot hirdetett Magyar tudományosság Vajdaságban címmel. A beérkezett munkák értékelésére és díjazására kedd este a szabadkai városházán megtartott ünnepségen került sor. Az egyetemisták és középiskolások 30 pályaművet küldtek idén a pályázatra esszé, tanulmány és audiovizuális munka formájában, és a pályázóknak idén is az volt a feladatuk, hogy Vajdasághoz kötődő tudóst vagy jeles intézményt, épületet mutassanak be, egy-egy, Vajdasághoz kötődő tudományos témával foglalkozzanak. Az egyetemi tanárok alkotta zsűri 19 szerzőt jutalmazott könyvjutalommal, kirándulással és megjelenési lehetőséggel. A legjobb munkák publicitást kapnak, a Létünk folyóiratban jelenik meg a nyertes munkák szerkesztett változata, valamint a műveket az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesülete honlapján is elolvashatjuk. Idén az első és a második helyezettek kétnapos budapesti kirándulást is nyertek.

–Büszke vagyok arra, hogy a mai rendezvényekkel is hozzájárulhattunk a vajdasági magyar tudományosság megmaradásához, fejlődéséhez és fontosnak tartjuk a megmutatkozási lehetőségeket, mint amilyen ez a pályázat is. Remélem, hogy a kutatómunka és a rácsodálkozás örömét azok is érezték, akik most nem kerültek a legjobbak közé – mondta Korsós Tamás főkonzul.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke üdvözlőbeszédében elmondta, örömmel tölti el, hogy a főkonzulátus a magyar tudomány napját Vajdaságban is ünneppé tette, és lehetősége van a vajdasági fiataloknak is tudománnyal foglalkozni. Mint hangsúlyozta, öröm, hogy ennek a rendezvénynek társszervezője lehet az MNT, hiszen az MNT egyik kiemelt feladata, hogy erősítse a tudásszomjat, a tudás presztízsét.

A díjátadási ünnepséget megelőző délutánon a főkonzulátus tudományos ismeretterjesztő szemináriumot szervezett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, ahol a közönség két előadást hallhatott: prof. Benedict Mihály egyetemi tanár, az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője A Higgs mező és a nagyszerű új részecske című előadásában arról beszélt, hogy a tudomány hogyan hatolt mind mélyebbre az anyag mélységeibe, hogyan jutottunk mind beljebb a mikrovilágba, ahol isteni, vagy ahogy a tanár úr mondta, nagyszerű részecskét fedezhettek fel. Prof. Oláh Attila egyetemi tanár, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja, a Magyar Pszichológiai Társaság elnöke a pozitív pszichológiáról beszélt a Pozitív pszichológia: az emberi erősségek és a boldogság tudománya című előadásában. Mint hallottuk, nemcsak a betegségnek, hanem az egészségnek is vannak tünetei, a pozitív pszichológia pedig ezzel foglalkozik: egyebek mellett például a boldogság, a mosolygás, a stresszkezelés, a bölcsesség, az érzelmi intelligencia, a megelégedés, az öröm, a szeretet, az érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális jólét kérdéseivel. A hallgatóság pedig az elméleti ismeretek mellett gyakorlati tanácsokat is kaphatott például a stresszhelyzetek kezelésére.

A díjazottak neveit csütörtöki számunkban közöljük.