2024. augusztus 16., péntek

Nem csak a tanulmányi eredmény számít

A tavalyihoz képest idén szigorúbban kötötték szakokhoz az MNT demonstrátori ösztöndíjasait – Fontos tudni, hogy nem azt kell nézni, hogy a kar legjobbjai kapták-e meg a demonstrátori ösztön

Lezárult a Magyar Nemzeti Tanács demonstrátori ösztöndíjpályázata. A pályázatra idén 281-en jelentkeztek, és az MNT 85 demonstrátori ösztöndíjat osztott ki. Írásban 24 fellebbezés érkezett a kiírókhoz, legtöbben azt kifogásolták, hogy a magas tanulmányi átlaguk ellenére mégsem kaptak demonstrátori ösztöndíjat. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta: az ösztöndíj elnyeréséhez nem kizárólag a jó tanulmányi eredmény kell, hanem a pontozási rendszerük alapján még más tényezők is döntenek, s ezt a többtényezős rendszert kell átlátni, nem csakis kizárólag a magas tanulmányi eredmény számít.

– Nagyon fontos, hogy a pontozási rendszerrel tisztában legyünk! Mert ez nagyon sok félreértést tisztáz. A többtényezős rendszer nehezebben átlátható, és az emberek azt gondolják, hogy akinek magas a tanulmányi eredménye, az automatikusan ösztöndíjat kap. A tanulmányi átlageredményhez és a szakon szerzett kreditpontokhoz jönnek még egyéb pontok: pontot kap a hallgató az alapján, hogy hiányszakon vagy nem hiányszakon tanul, tandíjmentes vagy önköltséges kategóriában tanul, szerepel-e a névjegyzékben vagy sem, pontot kap az alapján is, hogy hányadéves a hallgató. A harmad-, negyed- és ötödévesek ugyanis több pontot kapnak. A másodévesek is tudnak pályázni, de ha elnyerik a demonstrátori ösztöndíjat (amikor is nincs azon az adott szakon megfelelő felsőbb éves, demonstrátori ösztöndíjra pályázó hallgató), nem a teljes demonstrátori összeget kapják el, hiszen ők, a másodévesek már az MNT ösztöndíjas hallgatói, így ők ugyan megkaphatják mindkét ösztöndíjat, de a demonstrátori ösztöndíj az ő esetükben kiegészítő összeg lesz. Mi a harmad- vagy felsőbb éves hallgatókat ösztönözzük a demonstrátori programban. Tehát a rangsort mindezek a pontok is befolyásolják, nem csak a tanulmányi átlagért járó pontok – magyarázta lapunknak a tanácsos. – Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy nem a kar legjobbjainak jár az ösztöndíj, hanem az adott kar adott szakjai legjobbjainak. Így tehát megtörténhet, hogy valaki egy adott szakon 9,5-es átlaggal nem tud ösztöndíjat kapni, mert az ő szakán van nála jobb tanuló, illetve a pontozási rendszer alapján az ő szakján valaki más előrébb került, míg ugyanazon kar valamelyik másik szakján mondjuk 8,5-ös átlaggal nyer valaki demonstrátori ösztöndíjat, mert azon a szakon annak a valakinek van a legjobb pontértéke. Tehát nem azt kell nézni, hogy a kar legjobbjai kapták-e meg a demonstrátori ösztöndíjat, hanem a karon belül az egyes szakot legmagasabb pontszámmal teljesítő hallgató. Ezt nagyon fontos tudni.

– A demonstrátori ösztöndíjprogram az elsőévesek munkájának segítését szolgálja. Legfontosabb célja, hogy az elsőévesek szakmai megoszlásához igazodva olyan felsőbb éves diákokat válasszunk ki, akik hatékonyan tudják az elsőévesek munkáját segíteni, tehát, ha egy mód van rá, akkor ugyanarról a szakról válasszunk ki felsőbb éves hallgatót, amennyire csak lehetséges, a demonstrátor is ugyanarra a szakra járjon, mint az elsőéves hallgató, mert így tud a leghatékonyabban segíteni – mondta Lengyel László. – Ami feszültséget okoz ebben az évben a pályázók körében, hogy tavaly 101 demonstrátor volt, míg idén 85 van. Indokoltsága a 101-nek idén nem is lett volna, mert a demonstrátori ösztöndíjakat az elsőéves ösztöndíjasaink számának és szakjainak függvényében írjuk ki, tehát csak az elsőéves hallgatók szakonkénti megoszlása után, s ennek alapján határozzuk meg, hogy hány demonstrátorra van szükség. Idén ezért megtörtént, hogy nem tudtunk megítélni olyan demonstrátori helyeket, amelyeket tavaly igen. Azt néztük idén, hogy milyen szakos diákokhoz milyen szakos demonstrátorokat rendelünk, tehát a demonstrátorok számát ahhoz igazítottuk, hogy hány első éves van az adott kar adott szakjain, mert a tavalyi tapasztalataink azt bizonyították, hogy erre figyelnünk kell, szigorúbban kell szakokhoz kötni a demonstrátorokat, mert megnehezíti a munkát, ha a demonstrátor nem tud szakmailag segíteni az elsőéveseknek. Tehát megtörtént, hogy egy adott szakon több jó tanulmányi eredményű, felsőbb éves hallgató van, de az elsőévesek száma miatt nem jutott mindegyiküknek elsőéves hallgató. Tavaly, amikor 101 demonstrátorunk volt, megtörtént, hogy egy demonstrátornak csak 1-2 elsőéves jutott, de nekünk az az eredeti elképzelésünk, hogy egy demonstrátor öt elsőévessel foglalkozzon – hangsúlyozta a tanácsos, aki arra is emlékeztetett, hogy a demonstrátori ösztöndíjra minden évben újra kell pályázni és nincs automatikus előnye annak, aki előző évben demonstrátor volt.