2024. augusztus 16., péntek

Választani – elméletileg – van miből

Az általános iskolás diákok elméletben több szabadon választható tantárgy közül választhatnak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a tárgyi és káderi feltételek csak egyes ilyen tárgyak esetébe

Tíz évvel ezelőtt vezették be a választható tantárgyakat az iskolákban, s az volt az elképzelés, hogy a tanulók az érdeklődési körüknek megfelelően tudják ismereteiket gyarapítani e tantárgyaknak köszönhetően. Az előirányzottak szerint az alsósoknak három, a felsősöknek pedig négy tantárgyat kell felajánlani, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ha meg is van ez a szám, elméletileg tehát van választási lehetőség, de ténylegesen csak egy-két tantárgyat választhatnak a tanulók, mert ezekhez van meg a tankönyv vagy a megfelelő káder, és a tanítók legtöbbször igyekeznek azt sugallni, hogy egy osztályon belül mindenki ugyanazt a tárgyat válassza és azt is, hogy melyik legyen az.

A választható tantárgyaknak több csoportja van. Vannak kötelezően választható és szabadon választható tantárgyak, ám ez utóbbiak közül is kell egyet választani, szóval egyfajta „kötelezően szabadon választható tantárgyak” ezek. Az előbbi csoportba a hitoktatás és a polgári nevelés tartozik, az utóbbiba pedig olyan hangzatos nevű tantárgyak mint a természet őrei, a szépírás, a néphagyományok, de ide tartozik a sport és az informatika is.

Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója, Gellér Csákvári Hajnalka elmondta, a polgári nevelést és a hitoktatást is fel kell kínálni választható tantárgyként, az elsős diákoknak, vagyis inkább a diákok szüleinek pedig e kettő közül kell választhatniuk. A szabadon választható tantárgyak közül ők az alsósoknak a természet őrei tárgyat tudják felkínálni, mert ehhez van meg a tankönyv és ehhez van meg a tanár is, a felsősöknek pedig az informatikát, a háztartástant és a néphagyományokat kínálják fel.

– Mivel választható tárgyról van szó, évente változik, változhat a diáklétszám. A választható tantárgynál egy csoportnak 15 tanulóból kell állnia. Ha az egyik évben van 15 gyerek, a következőben lehet akár 30 is, és akkor lenne két csoport. De ha én erre a választható tárgyra két csoport esetén felveszek állandó munkaerőt 10 százalékra, nem tudom biztosítani neki, hogy a következő évben is megmarad a két csoport, mert lehet, hogy a következő évben valamilyen másik szabadon választható tárgy mellett döntenek, s így a két csoportból lehet, hogy már csak egy marad, a tanár pedig a 10 százalék helyett csak 5 százalékkal dolgozhat. Ez az egyik probléma, a másik pedig, hogy nincs tankönyv ezekre a tárgyakra. Alsóban a természet őrei tárgyat ajánljuk fel, mert arra van magyar nyelvű tankönyv és tanító is. A tanítók ugye tanítják a természetismeretet, s azután plusz választható tárgyként a természet őreit is. Persze az alsósoknak fel lehet kínálni az informatikát, hagyományápolást, szépírást is, de mi a szülőknek az első szülőértekezleten mindig elmondjuk, hogy melyik tantárgyhoz vannak meg a feltételek és a tankönyv miatt csupán egyet, a természet őreit kínáljuk fel. Felsőben az informatikát, a háztartástant, a hagyományápolást kínáljuk fel szabadon választható tantárgyként – hallottuk az intézményvezetőtől.

A horgosi Október 10. Általános Iskolában is természetesen a kötelezően választható tantárgy a hitoktatás és a polgári nevelés, ezek egyike mellé kell letenni a voksot, s e mellé itt is kell választani egyet a szabadon választható tantárgyak közül. Itt az alsósok a szépírást, a természet őreit vagy a néphagyományokat választhatják, a felsősök pedig valamilyen sportot (röplabdát, kézilabdát vagy kosárlabdát) vagy informatikát választhatnak – tudtuk meg Goran Nikičić igazgatótól. Mint mondta, náluk is megvan, hogy melyik tárgyak a legnépszerűbbek és általában ezeket választják a szülők (általában megbeszélik a szülők egymással), ez pedig a természet őrei az alsósoknál és informatika a felsősöknél.