2024. augusztus 16., péntek

Mentorprogram a tanítóképzőben

Határon átnyúló oktatási együttműködés a hátrányos helyzetű gyerekekért

Választható kurzus keretében tanulhatnak a hátrányos helyzetű, a halmozottan hátrányos helyzetű és a roma gyerekekkel foglalkozni szándékozó tanítóképzős és óvóképzős hallgatók a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a szabadkai MTTK és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézete közös IPA-projektumának köszönhetően. Ahogyan azt T. Molnár Gizella , az intézet vezetője és Lepes Josip , az MTTK dékánhelyettese elmondta, a napokban kapták meg az értesítést, hogy sikeresen szerepeltek a pályázaton, és 2013. május 1-jén el is kezdik realizálni a programot, amelynek célja, hogy segítsék a hátrányos helyzetű, a halmozottan hátrányos helyzetű és a roma gyerekek szociális és tanulmányi integrációját. A két intézmény a 2013/14-es tanévben a hátrányos helyzetűek mentorálására alakít ki képzési programot választható kurzus formájában: az úgynevezett mentorprogramban 15 hallgató vehet részt, az érdeklődők közül személyes interjúk formájában választják ki a legalkalmasabbakat, akik elméleti felkészítés után a gyakorlati munkát a horgosi általános iskolában végzik, ahol jelentős számú roma gyerek tanul.

A mentorok tanítás után 2-3 gyerekkel foglalkoznak majd itt, de nemcsak a gyerekekkel találkoznak rendszeresen, hanem a szülőkkel is tartják a kapcsolatot, valamint a szegregáció elkerülése végett közös programokat is szerveznek a többségi tanulókkal.

Lepes Josip hangsúlyozta, szeretnék, ha ez a képzés az IPA-programban foglalt ideje után is folyamatos lehetne, ezért jövő ősszel a kar akkreditációs folyamatában is előterjesztik, és amennyiben sikerül akkreditálni, akkor nemcsak az alapképzésben részt vevő leendő tanítók és óvodapedagógusok számára, hanem akár gyakorló pedagógusok számára is elérhető lehetne továbbképzés formájában.