2024. augusztus 16., péntek

Operett, mint társadalomkritika

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata Mágnás Miska című előadásában megtaláljuk majd a kritikai vonalat is – mondja a rendező

Megkezdődtek a szabadkai Népszínház Magyar Társulata legújabb előadásának próbái. A Mágnás Miska című előadást, amelyet három szövegkönyv alapján készítenek, december 20-án láthatják a nézők. Ahogyan azt a rendező, Mezei Zoltán elmondta, operettet, vagy ahogy ő szívesebben nevezi, zenés vígjátékot kapunk, de olyat, amelyben hangsúlyosabbá teszik a társadalomkritikai vonalat.

– Bizonyos értelemben véve klasszikus lesz a Mágnás Miska. Szeretnénk megtartani a kort, amelyben játszódik, a műfaj alapvető struktúráját, tehát a miliőt, a zenét, és maga a történet sem változik. Ám egy kicsit többet szeretnék, mint egy operett. A Mágnás Miskában van olyan mondanivaló, aminek azt gondolom, ma is van hitelessége. Szórakoztató, vidám előadásnak készül, de van benne társadalomkritikai mondanivaló is. Ma is van képmutatás, úrhatnámság, lenézés, különböző trendekbe való besorakozás... Tehát van értelme ilyesmit elővenni, de nyilván nem mindegy, hogy az ember hogyan nyúl hozzá. Megpróbáljuk az alapkonfliktust hitelesen színpadra rakni, és bemutatni a történetben a drámát. A Mágnás Miskát fogják a nézők kapni, de úgy, hogy aki többet szeretne látni egy zenés vígjátéknál, az is megtalálhatja benne a neki tetsző réteget: Azt szeretném, hogy jól érezze magát az is, aki szórakozni akar, aki a korba való nosztalgikus belemerülést szeretne tenni, és az is, aki többet szeretne kihallani belőle – hallottuk a rendezőtől, aki hangsúlyozta, hogy élő zene lesz az előadásban, a zenekart belefoglalják a térbe, így az is részese az előadásnak.

Az előadás szövegkönyve három szövegkönyvből készült, a két sarkpont az eredeti és a teljesen átgyúrt, ebből a három variációból igyekeztek összegyűjteni mindegyik szövegkönyv erényeit és a rendezői elgondolás szolgálatába állítani.

A tervek szerint az előadást majd tájolni is viszik, így ezt figyelembe véve készült a díszlet is, elemekből áll a díszlet, ami asszociál a korra, felidézi a kor hangulatát, s a vendégjátékok során annyi elemet fognak használni, ami majd az adott színpadnak megfelel.