2024. július 17., szerda

Mintegy 220-szal kevesebb nyolcadikos

Hol milyen középiskolai szak nyílik Észak-Bácskában? A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium két magyar osztály nyitását tervezi, a Magyar Nemzeti Tanács a hármat tartja elfogadhatónak

Drasztikusan csökkent a diáklétszám az észak-bácskai általános iskolákban. A szabadkai, topolyai, kishegyesi nyolcadikosok 220-szal vannak kevesebben, mint a múlt tanév végzősei. Ez a szabadkai és topolyai középiskolák igazgatói aktívájának hétfői ülésén hangzott el.

Mint Ivanović Erzsébet, az aktíva elnöke kifejtette, a hároméves szakok iránt megcsappant az érdeklődés, például a magyar tannyelvű osztályok esetében az idén az is megtörtént Szabadkán, hogy az egyik szakiskolában érdeklődő híján meg sem tudták nyitni a hároméves osztályt, viszont a szülők és diákok igénye nyomán szintén magyar nyelven a kettő helyett három gimnáziumi osztály indult. Jó lenne egy átfogó felmérést készíteni, mire van/lesz igény a munkaerőpiacon. Iso Panić, a Politechnikai Iskola igazgatója szerint a járható út az lenne, ha a hároméves szakokat négyéves szakokká alakítanák. Ennek meglenne a létjogosultsága, mert a technológia fejlődése azt eredményezte például, hogy a leendő asztalosnak 46-féle gép kezelését kellene elsajátítania, s ez három év alatt képtelenség.

Snežana Živić arról szólt, hogy a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium helyhiánnyal küzd. Idén az utóbbi években megszokott kettő helyett három magyar első osztály nyílt, és ez azzal jár, hogy egy osztály állandóan vándorol, nincs állandó tanterme. Mint közölte, a három osztályba 59 diák jár – a társadalmi szakra 16-an, általános szakra 15-en, természettudományi szakra 28-an – és ez két osztálynyi diák. A gimnázium az idén 2 magyar osztályt javasol. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Soós Mihály , a közigazgatási hivatal oktatási ügyekekel megbízott hivatalnoka azt válaszolta, a jelentkezéskor érkezett meg a minisztériumtól a jóváhagyás, nem is értesült minden érintett szülő a lehetőségről. A Magyar Nemzeti Tanács a jövő tanévre vonatkozólag is három gimnáziumi osztály megnyitását tartja elfogadhatónak. Az iskolaigazgatók hétfőn fogalmazzák meg végleges formában, hogy hol hány osztály, milyen szakok megnyitását javasolják.