2024. július 17., szerda

A szabadkai zsinagóga múltja, jelene és jövője

(Tímár Zsolt felvétele)

Negyela László Márk Újratervezés című könyve a szerzőnek a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen készült diplomamunkájának a rövidített változata. A szerdai könyvbemutatón, a szabadkai zsidó hitközség nagytermében Husnyák Andrea beszélgetett Negyela László Márkkal.

A szerző a szabadkai Jakab és Komor téri zsinagóga múltjáról, jelenéről és a jövőbeni lehetséges hasznosulásáról írt. Egy fejezet foglalkozik a Kárpát-medence nem istentiszteleti célra használt zsinagógáival. Van, amelynek jelentős a turisztikai hasznosítása, van, amelyben holokauszt emlékközpont működik, van példa arra is, hogy könyvtár, kocsma, bútoráruház van a zsinagógában.

Szabadkán a Zsinagóga.com elnevezésű műhelynek köszönhetően szombatonként megtekinthető a zsinagóga, mint Negyela László Márk elmondta, nagyon fontos a látogatók tudtára adni, hogy nem szombatszegő zsidó, hanem más vallású az, aki körbevezeti a látogatókat. Tavaly 5000-en tekintették meg a szabadkai zsinagógát, az idén 8000-en. A belépődíjból megoldják a takarítást, a villanyégők cseréjét és egyebet. A jövőbeni hasznosulás egyik módja lehetne Szabadkának a zsidó kulturális és történelmi örökségtúrákba való bekapcsolása. Valamint egy, a Vajdaság egészére kiterjedő Zsidó Kulturális Intézet részeként is megjelenhetne a zsinagóga épülete, amelyben kulturális-művészeti,oktatási-tudományos tevékenység folyna.

A zsinagóga a magyar szecesszió jeles létesítménye, az MNT a kiemelt jelentőségű műemlékek közé sorolta. Negyela szerint jó lenne, ha a magyar és a szerb állam közösen újítaná fel ezt az épületet. Mint a rendezvény végén Dévavári Beszédes Valéria hozzászólásban elmondta, szerinte a szerb állam feladata, hogy a területén levő műemlékeket rendbe hozza.