2024. július 17., szerda

Legtöbb a négyéves középiskolai szak

Nyolcadikosok figyelmébe – Mit terveznek a szabadkai középiskolák?

A szabadkai középiskolákba évente 300 vidékről érkezett diák iratkozik be, jelentős hányaduk a magyar osztályokba. Tehát nemcsak a szabadkai nyolcadikosok részére, hanem nekik is érdekes, hogy melyik középiskolában milyen szakok megnyitását tervezi az adott oktatási intézmény.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a tervek szerint egy természettudományi-matematikai és egy társadalomtudományi-nyelvi szakirányú osztály nyílik, 30–30 diákot vesznek fel. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban két nyelvi osztály nyílik, valamint a sporttagozat, kiemelkedő sportoló fiatalok számára, amelyben a gimnáziumok általános tanterve szerint folyik az oktatás. A Műszaki Középiskolában csak négyéves szakok nyílnak magyar nyelven. Ezeken a következő szakembereket képezik: számítógépes vezérlés technikusa (30 fő), számítógép elektrotechnikus (30), mechatronikai technikus – kísérleti tagozat (24), multimédia elektrotechnikus (30), közúti közlekedési technikus (30), közlekedésbiztonsági technikus – kísérleti tagozat (20 fő). A Politechnikai Középiskolában is négyéves osztályok nyílnak: 24 leendő belsőépítész-technikust vesznek fel, 30-an jelentkezhetnek az építőipari befejező- és szerelőmunkálatok kivitelezői szakára, 30-an jelentkezhetnek tájépítészeti technikusi szakra, 30-an a grafikai szakra. Az Egészségügyi Középiskolában a következő – szintén négyéves – szakokat tervezik magyar nyelven: általános szak – egészségügyi nővér-technikus képzése (30 fő), kozmetikus technikus (30 fő). A Vegyészeti-Technológiai Középiskolában az alábbi négyéves szakok megnyitását tervezik magyar nyelven: élelmiszer-ipari technikus (30 fő), gyógyszeripari technikus (30 fő), környezetvédelmi technikus (30 fő), ruhakészítő technikus (30 fő), valamint hároméves szakon képeznek leendő pékeket és tejfeldolgozókat (15+15 fő). A Közgazdasági Középiskolában magyar nyelven közgazdász-technikusokat, pénzügyi adminisztrátorokat képeznek a négyéves szakon (30–30 fő), a hároméves szakon szakács- és pincér-képzés folyik (15–15 fő). A Zeneiskolában elméleti tanszak, hangszeres-, egyházzenei, dzsessz-, népzenei-, hangtechnikusi tanszak nyílik.

Ezek a tervek még nem véglegesek, a tartományi illetékes titkárságnak és a köztársasági minisztériumnak is jóvá kell hagynia ezeket az elképzeléseket, ám jó alapul szolgának a nyolcadikosoknak és szüleiknek a középiskola és a szak kiválasztásakor.