2024. július 17., szerda

Nyelvészeti diáktábor volt a palicsi könyvtárban

(Bálint Zoltán felvétele a rendezvény előtt készült)

Pénteken a szabadkai középiskolásoknak szervezett nyelvészeti szaktábort a Városi Könyvtár. A palicsi fiókkönyvtárban megtartott rendezvény egyúttal tisztelgés volt Penavin Olga nyelvész és néprajztudós munkássága előtt (a tudós élete utolsó időszakát Palicson töltötte és itt is van eltemetve).

– A budapesti Balassi Intézetnél tematikus anyanyelvi szaktábor kategóriában lehetett pályázni, és Bognár Irén kolléganőmmel megálmodtuk ezt a tábort. Manapság tanúi lehetünk annak, mennyire felértékelődött a helyismereti kutatás, egyre gyakrabban és mind több kutató keresi fel könyvtárunk helytörténeti osztályát is.

A nyelvészet, a néprajzkutatás és a helytörténet iránt érdeklődő diákok ismereteiket gyarapítják, valamint a helytörténeti kutatómunkába is belekóstolnak –hallottuk Ágoston Pribilla Valériától, a szabadkai Városi Könyvtár igazgató-helyettesétől. Minden középiskolából 4-4 tanuló vett részt az előadásokon, amelyeket Rajsli Ilona, az Újvidéki Magyar Tanszék tanára, Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató és Raffai Judit néprajzkutató, múzeumpedagógus tartott. Hovány Lajos egyetemi tanár palicsi sétára vitte a diákokat, majd következett a műhelyfoglalkozás.

Mint Bognár Irén könyvtáros elmondta, a műhelymunkában alapként Penavin Olga földrajzi nevek adattára szolgált, ennek nyomán dolgozták fel részletesebben, térképezték fel a helyi magyar földrajzi neveket.