2024. július 17., szerda

Fellobbant a tűz

Megnyitotta kapuit a XI. Dombos Fest
Az idén a bácsfeketehegyi evengélikus templomban is tartanak rendezvényeket (fotó: Molnár Edvárd) Nem volt csütörtökön olyan ember Kishegyesen, a Hegyalja utcában, aki ne az ég alját nézte volna. A délutáni felhőszakadás miatt bizonytalan volt a fesztiválkezdés időpontja, de 8 órára szerencsére elállt az eső. Sajnos azonban a rossz idő kissé elbátortalanította a közönséget, ezért a megnyitóra mindössze száz-egynéhányan gyűltek össze. A szokásostól eltérően nem a nagyszínpadon, hanem a kis udvarban került sor a nem hivatalos megnyitó ünnepségre.

Csóré Róbert polgármester és Pressburger Csaba, lapunk eddigi főszerkesztője nyitotta meg a Dombos Festet. Pressburger Csaba elmondta, hogy 10 éve a fesztivál visszatérő vendége. Volt itt mint egyszerű vendég, mint sajtómunkás és mint fellépő, de amiatt sohasem jött, mert kötelező lett volna. Az a szabad szellem vonzotta vissza évről évre, amely a rendezvény minden produkcióját átjárja. Szavai szerint többen akarták már ezt elfojtani, de idáig senkinek sem sikerült.

– Az első napon itt mindig egy olyan nagy tűz keletkezik, amelynek a lángjai az eget ostromolják, amely olyan erősen ég, hogy senki sem tudja megközelíteni. Ezt a tüzet kell innen magunkkal vinnünk, ezt a tüzet kell megmentenünk – mondta el Pressburger.

Csóré Róbert szerint az elmúlt 11 év alatt sokféle Dombos Festet láttunk, az idei viszont mégis más lesz. Az önkormányzat az elmúlt években támogatott minden olyan rendezvényt, amelynek közösségteremtő jellege van. A polgármester bízik benne, hogy ez a jövőben is így lesz. Rövid beszéde végén Csóré jó szórakozást kívánt mindenkinek, és megnyitotta a fesztivált.

Ami a műsort illeti, az már 19 órakor elkezdődött a bácsfeketehegyi evangélikus templomban David Yengibarjan koncertjével. A Hegyalja utcában a megnyitót követően a Pannonia Allstars Ska Orchestra lépett fel, majd a Šutka Tani Mo Than–Šutka My Hometown–Skopje Roma Rap együttes. A folkudvarban a Csalóka együttes húzta a talpalávalót, a nyitónapi műsor pedig hagyományosan tábortűzzel zárult.