2024. október 18., péntek

Szombaton nyílik meg a belgrádi könyvvásár

A Forum Könyvkiadó Intézet szerdán mutatkozik be a legnagyobb könyves rendezvényen

Október 19-e és 27-e között rendezik meg a 67. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt. Több mint 400 hazai és külföldi kiadó állítja ki és kínálja legújabb kiadványait. A díszvendég ország idén Kuba lesz. A rendezvényt szombaton 18 órakor Milena Marković költő és drámaíró, valamint Miguel Barnet kubai író nyitja meg.
Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet szerdán 10 órától várja a kiadványai iránt érdeklődőket a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság standján. Az említett napon 11 órától mutatják be legújabb kiadványukat, a Magyar–szerb frazeológiai szótárt, amelynek szerzője dr. Andrić Edit egyetemi tanár. 
Az idei könyvvásár szlogenje Reč je slobodna (A szó szabad). Habár a Belgrádi Vásáron megrendezésre kerülő könyvünnep fókuszában Kuba áll, a rendezvény során számos ország, köztük Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Görögország, Olaszország, Irán, Kongó, Marokkó, Németország, Románia, Oroszország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Horvátország és Montenegró könyvei is láthatók, megvásárolhatók lesznek.
Az olvasók olyan népszerű írókkal találkozhatnak, mint Tony Parsons, brit bestseller író, Nataša Rogelja, szlovén szerző és David Unger, guatemalai születésű, New Yorkban élő író. Az esemény folyamán számos izgalmas fórumot tartanak, ahol szakemberek és neves írók osztják meg tudásukat és tapasztalataikat. A Pesma sunca elnevezésű program keretében például, Jovan Dučić születésének 150. évfordulója alkalmából a versfordításokról és a költők társadalmi szerepvállalásáról fognak beszélgetni. A Jovan Jovanović Zmaj teremben a gyermek- és ifjúsági irodalomra fókuszáló programot rendeznek Hiljadu zašto címmel, amelyen a legelismertebb gyerekkönyvírók is részt vesznek. A rendezvény Branislav Nušić Sumnjivo lice (Gyanús személy) című népszerű komédiájának nyomán a mesterséges intelligencia irodalmi fordításban való felhasználásáról, az új könyvformátumokról és az internetes irodalmi kritikáról is szó esik.
A vásár csarnokai naponta 10-től 20 óráig tartanak nyitva, az egyéni belépőjegy ára 350 dinár, csoportos látogatás esetén 250 dinár. A családi látogatás napjai október 21. és 22. lesznek, amikor lehetőség nyílik arra, hogy az egész család egy belépővel látogasson el a rendezvényre, míg a hagyományos iskolai nap október 24-én kerül megrendezésre, amelyre külön programot készítettek a diákok és tanáraik számára. Emellett a belgrádi vásáron ekkor kerül megrendezésre az 53. Oktatási és Taneszköz Kiállítás is, tovább színesítve a rendezvény programkínálatát. Az esemény nem csupán a könyvek, hanem a kultúra és az irodalom ünnepe is, amelyre mindenkit szeretettel várnak.