2024. július 16., kedd

Az undorító szépsége

Kormányos Ákos első kötetével elstartolt az Olvass be!

Nem megszokott helyszínről jelentkezett hétfő este az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat, amelyet a közönség a pandémia miatt ezúttal online formában tekinthetett meg. A hetedik évadot a Híd Kör Egyesület még 2020-ban kezdte el, de a vírushelyzet miatt félbeszakadt. A rendezvényt az egyesület annak idején abból a célból indította, hogy segítse egy új kritikusnemzedék kinevelődését, megpróbálja felszámolni a krónikus kritikushiányt és izgalmas olvasnivalókat ajánljon a közönségének.

Kormányos Ákos debütáló kötetét ezúttal Benedek Miklós költő, újságíró, Bíró Tímea költő, újságíró és Greguss Lilla költő Berényi Emőke kritikus moderálásával vesézték ki. Érdemes megemlíteni, hogy a kötet körül már a megjelenés előtt is kisebb botrány volt a témája miatt, a kritikusok ennek ellenére úgy vélték, feleslegesen hangzott el egy könyvbemutatón, hogy 16 éven aluliak számára nem ajánlott, hiszen az természetes folyamatokat, a mindennapi életet dolgozza fel és inkább ízlés dolga, hogy kinek ajánlott vagy kinek tetszik majd egy adott mű. 

A Paraván című könyv a határokat feszegeti, kérdés persze, hogy kinek a határait, mutatott rá Benedek Miklós, hiszen az undorítóság határának átlépése mindenkinél máshol alakul, attól függően, hogy mit olvas, mi a munkája. Bíró Tímea szerint külön izgalmas a kötetben, hogy nem csak egy testleírást, hanem egy társadalmi kritikát is megfogalmaz, úgy a férfiakkal mint a nőkkel szemben vagy inkább mellett. Greguss Lilla kiemelte, hogy ezek az ideálok a történelem folyamán már sokszor változtak, és mindig másra helyeződik a hangsúly, ha az aktuális trendeket nézzük.

A kötet kapcsán felmerült az is, hogy vajon a hatásvadászatra vagy pedig a személyes tapasztalatok bemutatására helyezi inkább a hangsúlyt a szerző, vagy hogy mennyire akart hatni az olvasóra vagy mennyire vette figyelembe az olvasói igényeket. Szilasi László a fülszövegben azt írja, hogy Kormányos kicipzározza a testet és matat a testben, fölfelé, egészen addig, ahonnan a másik ered. A Paraván ezáltal döntődik le. Benedek Miklós szerint a lírai én a Paraván azon oldalán van, amely ledönti a határokat és ezáltal az olvasóban is ledőlnek ezek a határok.

A könyvben váltakozik a férfi és a nők leírása, de Greguss Lilla szerint a kötet sokkal többet tárgyalja a női testet, mint a férfit, Ákos aprólékosan és precízen ábrázolt. Bíró Tímea pedig kissé nehezményezte, hogy a férfitest leírásánál jóval kevesebb információt kapunk, mint a nőiről, és ez hiányzott a kötetből, hiszen ez nagy hiány nem csak a vajdasági magyar irodalomban, de a magyar irodalomban is. Berényi Emőke reagálva minderre viszont elmondta, hogy Terék Anna nemrégiben a litera.hu ajánlójában pont arra hívta fel a figyelmet, hogy Ákos következő kötetében éppen a férfitestet helyezi majd előtérbe.

Az est folyamán még több kérdés is felmerült, például az, hogy kinek a költészetével rokoníthatóak esetleg a versek, és az illusztrációk szerepéről beszélgettek.

A kritikusok végül az 1–10-ig terjedő skálán 7,03-ra értékelték a kötetet.

A következő Olvass be! alkalmával Papp Katalin Kés a párna alatt című könyve kerül majd terítékre.