2024. július 16., kedd

Előbújt-e a kés a párna alól?

Papp Katalin első kötetének olvastak be a kritikai beszélgetéssorozaton

A minap ismét boncasztalra került egy fiatal szerző kötete az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat részeként, amelyet az újvidéki Híd Kör Egyesület hívott életre. Papp Katalin Kés a párna alatt című kötetéről ezúttal Antalovics Péter költő, újságíró, Bíró Tímea költő, újságíró valamit Fehér Miklós író, újságíró beszélgetett, az estet pedig Komáromi Dóra író, újságíró vezette.

Papp Katalin első kötete több szempontból is érdekes, hiszen egy egész szerzői világ tárul az olvasók elé: nem csak a verseket, de az illusztrációkat is a szerző készítette. Bíró Tímea szerint ezek kiegészítik egymást és hasonló hangon szólalnak meg, és érdemes lenne a következő köteténél is ennél maradni. Fehér Miklós kiegészítésképpen hozzátette, hogy ezt a könyvet két síkon is érdemes értékelni, az egyik természetesen a versek, a másik pedig az illusztrációk síkja, és nyilvánvaló, hogy egy szerző könyvét leginkább maga a szerző ismeri, ezért is volt szerencsés az ő fotóit betenni illusztrációként.

A Kés a párna alatt egyszerre hozhat megnyugvást és szenvedélyességet. A kritikusok nem értettek egyet abban, hogy ez a könyv vajon provokatív-e vagy sem. Antalovics Péter szerint érzelmes szövegekről van szó, amelyek más reakciót válthatnak ki egy-egy olvasóból. A könyv versei közül Bíró Tímea a Hullajelenségek ciklust emelte ki, amely megfelelő lezárása lett volna a könyvnek. A kritikusok egyetértettek abban, hogy leginkább szerkesztési problémákat jelöltek meg a könyv kapcsán, véleményük szerint a beékelt ciklus megtörte az egységet, és felmerült, hogy érdemes lett volna vagy több ciklusba rendezni a verseket, vagy pedig teljesen kihagyni ezt az egy ciklusmegjelölést. Bíró Tímea kiemelte továbbá: zavaró volt, hogy a könyvben nem jelent meg az a kép, amelyet a cím és a fülszöveg ígért. Antalovics Péter szintén nehezményezte, hogy nem teljesedik be a kés funkciója, nem érezte a veszélyt, amelynek egy ilyen cím után meg kellett volna jelennie. Fehér Miklós szerint pedig a kés a párna alatt maradt.

A könyv egyik központi témája a nőiség és a nemiség kérdése. A költő több helyen társította a természetet a test képével. Bíró Tímea szerint szerencsés a természet alkotóit társítani a szerelemmel, érzelmekkel. Ezen kérdésnél felmerült az, hogy mennyire erősek ezek a képek és az, hogy mennyire másképp olvassák ezeket a részeket a férfiak és a nők. A kritikusok kitértek továbbá arra is, hogy a természeti képek alkalmazása és az azokkal való operálás mennyire tekinthető generációs motívumnak és mennyire vannak hatással a társadalmi tényezők a szerzők írásaira.

Fehér Miklós kiemelte, hogy a könyv a felnőtté válás úját is érinti. Antalovics Péter szerint az egész kötet a testiségre van „ráhúzva", azok az érzelmek is, amelyeket kiváltana, és szerinte van, ahol túlzásba esik a képek alkalmazásával.

A könyvet a kritikusok végül 6,5-re értékelték egy egytől tízes skálán és nagyon jó első kötetnek értékelték. Aki lemaradt a beszélgetés premierjéről, és felkeltette ez az írás az érdeklődését, az megnézheti a videót a Híd Kör YouTube-csatornáján.

Az Olvass be! tovább folytatódik, legközelebb Patócs László Vezeti a népet című könyvéről beszélnek majd a kritikusok.