2024. július 17., szerda

Válságban élni?!

A 120 éve született Hamvas Béla életmű-kiállítása Zentán

Csütörtökön délután a zentai Városi Múzeumban kiállítás nyílt Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 címmel, mely a magyar író és gondolkodó életművét mutatja be. A tárlatot, melyet dr. Thiel Katalin filozófus állított össze és Juhász Tibor öntött formába, Hugyik Richárd és Perpauer Attila köszöntője után Bicskei Zoltán filmrendező és Draginja Ramadanski egyetemi tanár nyitották meg. Bicskei Hamvas példamutató magatartását, valamint prófétai sorait emelte ki elsősorban, és hogy életműve mekkora támaszt nyújthat a válságos időkben, Ramadanski pedig az író univerzálisnak és örökérvényűnek tekinthető gondolatait hangsúlyozta többek között, emellett a Sava Babić által lefordított művei jelentős hatását a jugoszláv szellemi elitre. Tárlatvezetést Thiel Katalin tartott, aki ezt megelőzően a tárlat létrejöttéről és utóéletéről is mesélt, valamint az alapgondolatairól, a labirintusról és a karneválról. Közreműködött még Mezei Szilárd zeneszerző, aki brácsáján mélyen átérzett, a hamvasi gondolatokat és érzéseket valóban közvetítő kompozíciót adott elő, továbbá Masa Tibor klarinétos és Oliver Petković gitáros foglalták szép keretbe hangulatos játékukkal az eseményt.

A tárlat, melynek kurátorai Thiel Katalin és Marghescu Mária, 2014-ben nyílt meg először Szentendrén, azóta Egerben, Balatonfüreden, Tiszaújvárosban, Eisenstadtban és Eperjesen mutatkozott még be. A tablókon többek között szövegrészletek szerepelnek, melyek Hamvas legjellemzőbb gondolatait és azok kommentárjait, életének legfőbb fordulópontjait mutatják be, emellett az íróra leginkább ható gondolkodók és irodalmárok rövid ismertetői, korabeli fényképek, személyes tárgyai és kéziratairól készített fotók tekinthetők még meg.

A zentai megnyitón – melyet szép számmal megjelent közönség, köztük sok fiatal előtt tartottak – az embert akaratlanul is elfogta az áhítat, olyan szépen megkomponált, a teljesség felé tartó ez a kiállítás. Ha az ember tiszteli a Hagyományt, és igyekszik is e szerint élni az életét, akkor Hamvas Bélát is becsüli, hiszen ő ennek igazi „apostola” volt. Élettervét követni egyenlő a hiteles emberi jelenléttel ezen a bolygón és túl.

Hamvas Béla íróként is jelentős a magyar literatúrában, ám gondolkodóként kétségkívül világszinten jelentős – összegző és elemző – koponya. Amit papírra vetett, az minden értő és érző befogadóra rendkívüli hatással bír, gondolatai örök igazságok, és túlmutatnak a mindenkori társadalmak mesterséges értékrendjein. Kozmikus – valláson és egyéb földi hatalmon túli – igazságokat fogalmazott meg könyveiben, melyek a szó nemes értelmében mélyen spirituálisak. Életében mellőzött volt, mindegyik rendszer félt tőle, és bár halála után lassanként megjelenhettek munkái, s mára szinte a teljes életmű is olvasható, sajnos még mindig nem mondhatjuk el, hogy „hivatalosan” is a méltó helyén kezelik őt. Ám ő is úgy vélhette, az értő és érző olvasó a fontos, akihez eljuthatnak a gondolatai. Bízzunk benne, hogy e kiállítás hatására növekedni fog ezen befogadók száma.

Az izgalmas anyagot az érdeklődők november 8-ig tekinthetik meg.