2024. szeptember 3., kedd

Filmnapot tartottak Zentán

A Bolyai Filmműhely tagjai a szélesebb közönségnek is bemutatták az elmúlt egy évben készült alkotásaikat

Kiváló hangulatú rendezvény keretében mutatták be az érdeklődőknek szerda délután a Zentai Alkotóházban a Bolyai Filmműhely keretében tevékenykedő fiatal alkotók az elmúlt egy év során készült munkáikat, amelyek között dokumentum-, kisjáték- és animációs filmek is szerepeltek.

Mit ne csinálj egy első randin?; Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy randi; Nyújts kezet!; Over the hills and far away; Videónapló; Médiával a média ellen; Ha a bunda beszélni tudna; Beautiful days; Isten áldása?!; Mi leszek, ha nagy leszek? – ezek azok a filmjei a Bolyai Filmműhely tagjainak, amelyeket a szerda délután a Zentai Alkotóházban megtartott Bolyai Filmnap keretében megtekinthettek a rendezvény vendégei. Az érdeklődők mindvégig kiválóan szórakozhattak, hiszen a Bolyai Filmműhely tagjainak alkotásai olyan sajátos világot tükröznek, amelyben fontos szerepet kap a fiatalok érzéseinek és gondolatainak kifejeződése, valamint a világról alkotott képük megjelenítése. Ahogyan a diákok közül többen is hangsúlyozták, a filmműhelyben zajló munka kiváló önkifejezési lehetőséget kínál számukra, amelynek során maximálisan kiélhetik a kreativitásukat.

– A Bolyai Filmnapot kilencedik éve rendezzük meg rendszeresen annak érdekében, hogy a szélesebb közönségnek is lehetősége nyíljon megismerkedni a filmműhelyben készülő alkotásokkal, a fiatalok pedig visszajelzéseket kaphassanak azokra a munkáikra vonatkozóan, amelyeknek elkészítése lehetőséget kínál számukra az érzéseik és a gondolataik kifejezésére – magyarázta a rendezvényt követően Horváth Mihály, a Bolyai Filmműhely vezetője, aki elmondta, a műhelyben a kezdetektől fogva arra próbálnak törekedni, hogy a filmkészítés minél többféle ágazatával megismertessék a fiatalokat, beleértve a dokumentum-, kisjáték- és animációs filmeket, aminek köszönhetően a korábbi évekhez hasonlóan az idei filmnapon is igen gazdag és sokrétű filmtermést kísérhettek figyelemmel az érdeklődők.

A filmműhely vezetője kiemelte, szakmai körökben az elmúlt egy év során is nagyon sok rangos elismeréssel jutalmazták a tevékenységüket, hiszen a különféle hazai és nemzetközi filmfesztiválokról is rendre díjakkal tértek haza, amelyek közül az egyik legkedvesebb számukra a Szombathelyen megrendezett Bajnok Filmek Ligája elnevezésű fesztiválon kapott filmműhelydíj, ugyanis ez az elismerés újabb visszaigazolást jelent számukra arra vonatkozóan, hogy jó úton haladnak a diákjaik filmes oktatása terén.

A műhely tagjai javában készülnek a hagyományos nyári táborukra, amelyet a tervek szerint augusztus első hetében szerveznek meg. A táborral kapcsolatban idén több újítást is terveznek, ugyanis a munkába a műhely jelenlegi tagjai mellett várhatóan a korábbi tagjai is bekapcsolódnak, ilyen módon kísérelve meg fenntartani azt a folytonosságot, amely az elmúlt évek során jellemezte a Bolyai Filmműhely munkáját.