2024. július 17., szerda

Itt vagyunk! A nyertesek csillagai között

belgrádi FEST-en több mint 240 vetítésre kerül sor

Az idei, 43. FEST-et Bertrand Bonello ismert rendező Saint Laurent című filmjével nyitják meg, amelynek premierje nemrégiben Cannes-ban volt. A február 27-én kezdődő belgrádi filmfesztiválon 90 filmpremier részese lehet a közönség. Összesen 242 vetítésre kerül sor. A többi között bemutatják majd Vuk Ršumović Senki gyermeke (Ničije dete) című filmjét is, amelynek nagy visszhangja volt a filmvilágban.

A FEST-en az idén három versenykategóriában mutatják be a filmeket, a nemzetközi filmektől az aktuális mozifilmeken át a hazai filmeken keresztül, alacsony költségvetésű filmeket is megtekinthet majd a közönség. A fő versenykategóriában összesen 15 angol, magyar, török, olasz, jordán, görög, orosz, francia, német, horvát, grúz és chilei filmet mutatnak be, amelyek témája valamiképpen kötődik az ember fejlődéséhez, illetve a nem mindennapi környezetben való nevelkedéshez. A nemzetközi zsűri a legjobb filmet, a legjobb forgatókönyvet, rendezést, férfi és női szerepet díjazza majd.

Külön kategóriában kezelik majd a szerb filmeket, többségében olyan filmeket mutatnak be, amelyek már szerepeltek a mozik repertoárján, de először láthatja a közönség a Ničije dete, a Petlja és az Isceljenje c. filmeket.

A Határok elnevezésű kategóriában olyan filmek kerülnek bemutatásra, amelyek felkavaró, ellentmondásos alkotások, vagyis amelyek témájukkal és esztétikai érzékükkel a határokat feszegetik. Újdonságnak számít, hogy ezeket a filmeket a késő esti órákban mutatják be, a Száva Központban.

A konkurencián kívüli programban számos olyan film szerepel majd, amelyek Oscar-díjra esélyesek, így bemutatásra kerül a Birdman (A mellőzés meglepő ereje), a Foxcatcher (Pénzcsináló), a Whiplash, a Still Alice, a Wild, a Theory of everything (A mindenség elmélete), illetve a Nightcrawler (Éjjeli féreg) című film is. Ebben a programban szerepel a többi között Woody Allen Magic in the moonlight (Káprázatos holdvilág), David Cronenberg Maps to the stars (Térkép a csillagokhoz), Fatih Akin The Cut, Susanne Bier Second Chance (Második esély), Ken Loach Jimmy’s Hall (Tiltott táncok) című filmje is.

Azt már lehet tudni, hogy a fesztivál belgrádi nyertese díját, a filmművészetért tett érdemeiért Milena Dravić színésznő kapja az idén, aki számos jugoszláv, illetne nemzetközi filmben játszott már. A filmművészetért tett törekvésekért kiosztott másik díjat Aleksandar Sokurovnak ítélték oda, aki korunk legnagyobb orosz rendezőjének tartanak. A rendező vendége lesz a fesztiválnak, amikor is személyesen veheti át a díjat. Az ő tiszteletére Voices of Sokurov (Sokurov hangja) című dokumentumfilm is bemutatásra kerül.

A FEST-re a jegyek már most előjegyeztethetők a fesztivál honlapján www.fest.rs, hétfőtől pedig személyesen is megvásárolhatók a fesztivál helyszíneinek pénztáránál, így a Száva Központban, az Ifjúsági otthonban, a DKCB-ben, a Fontana moziban, a Szakszervezeti otthonban, a Jugoszláv Kinotekában. A jegyek egyedül a fesztivál megnyitóján, február 27-én kerülnek 500 dinárba, egyébként a nappali vetítésekre 250 dinár, az esti vetítésekre pedig 300 dinár a belépő.