2024. július 17., szerda

A Senki gyermeke nyert

A három győztes film levetítésével véget ért a belgrádi filmfesztivál

A 43. FEST-en a legtöbb díjat a hazai Ničije dete (Senki gyermeke) című film vitte el. Így a Vuk Ršumović által rendezett, igaz történeten alapuló film, amely egy, a farkasok között nevelkedett fiúról szól, azokról a viszontagságokról, amelyeket átél miután a boszniai hegyekben rátalálnak és a belgrádi nevelőintézetben szocializálnak, majd 1992-ben, amikor már nagyban dúl a testvérháború, visszaküldenek Boszniába – a hazai filmek kategóriájában megkapta a Beogradski pobednik (Belgrádi Győztes) díjat, de a legjobb férfiszerepért járó díjat is az ebben a filmben szereplő fiú, Denis Murić vihette haza, illetve a regionális filmek kategóriájában a legjobb filmért járó Nebojša Đukelić-díjat is ennek a filmnek ítélte a zsűri.

A február 27-én kezdődött 43. FEST vasárnap este zárult a díjak kiosztásával. Az elmúlt egy hét alatt több, mint 240 vetítésre került sor, amely során több hazai és külföldi filmet is először tekintetett meg a közönség. A zsűri több kategóriában osztott díjat.

A nemzetközi filmek közül a legjobbnak a Farkas (Theeb/Woolf) jordán – egyesült arab emírségekbeli – angol filmet jelölte meg a zsűri, így a beduinok életét bemutató filmnek osztotta ki a fő versenyprogramban a Beogradski pobednik díjat. A Farkas című film vihette el a legjobb forgatókönyvért járó díjat is, amit Naji Abu Nowar és Basel Gandur írt közösen. A zsűri díját pedig ebben a kategóriában a Bolond (Durak/The Fool) című orosz film kapta. A legjobb rendezésért járó elismerést a német Timm Kröger kapta A madarak tanácsa (Zerrumpelt Herz) című film rendezéséért.

Miután a legjobb férfi főszerepért a Senki gyermeke című filmben nyújtott alakításáért Denis Murić vihette el a hazai filmek kategóriájában a díjat, a legjobb női szerepért Sonja Kovačevićet díjazta a Tmina című filmben nyújtott alakításáért. A nemzetközi filmek kategóriájában a legjobb női szerepért a Lélegezz (Breathe) című francia filmben szereplő Lou de Laáge és Joséphine Japy kapta, a legjobb férfi szerepért járó díjat pedig Emir Hadžihafizbegović vihette haza az Ilyenek a szabályok (Takva su pravila) című horvát–francia–szerb–macedón filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb debütáló az idén a 71 című brit film rendezője, Yann Demange lett, a legjobb kameraállásért pedig a zsűri A madarak tanácsa filmért Roland Stuprichnek osztotta ki.

A hazai filmek kategóriájában a zsűri díját az Isceljenje (Kiteljesedés) című film kapta, a legjobb rendezői díjat Dušan Milićnek osztották ki a Travelator című filmért, míg a legjobb forgatókönyvért Srđan Koljevićet díjazták a Branio sam Mladu Bosnu (Védtem a Fiatal Boszniát) című filmért.

A Granice (Határok) kategóriában, ahol 12 film szerepelt, a zsűri legjobbnak a Samuráj (The Samurai) című német filmet ítélte meg, a Látom, látom (Ich seh, Ich seh) osztrák film különdíjat kapott. A Trills&Kills műfajban pedig a Colt 45 című francia film kapta meg a legjobb film díját. Míg a közönség díját a Vad történetek (Wild Tales) argentin film kapta meg.

És bár a díjak kiosztásával a fesztivál lezárult, a szervezők a közönségnek kedvezve hétfőn egy ráadásnapot szerveztek meg, amikor a filmek szerelmesei a Száva Központban egymás után megtekinthették a fesztivál győztes filmjeit.