2024. augusztus 1., csütörtök

Zoknik a csilláron, életek hajszálon

Zentán is bemutatták Várady Tibor új könyvét, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Magvető Kiadó gondozásában látott napvilágot

Várady Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon – Történetek az irattárból című kötetének hétfő esti zentai bemutatóján elsőként Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélt a kiadvány jelentőségéről, ezt követően pedig a szerző, Várady Tibor mesélt a könyv létrejöttének körülményeiről. Mint mondta, különös véletlenek eredménye, hogy megmaradt az a családi irattár, amelyből a kötetben szereplő történetek származnak, hiszen abban hozzávetőlegesen húsz-harmincezer irat, valamint nagyapjának politikai levelezései és sok egyéb dokumentum is fennmaradt. Elmondta, a több ezerből először néhány száz iratot választott ki, olyanokat, amelyekről úgy gondolta, hogy mások számára is érdekesek lehetnek, majd később tovább szűkítette az iratok körét, kiválasztva közülük azokat, amelyek végül helyet kaptak a kötetben. Kifejtette, mindez számára is egészen különös felfedezés volt, hiszen – ahogyan fogalmazott – másokhoz hasonlóan neki is szembesülnie kellett azzal, hogy a történelemnek az igazán forró pontjairól inkább plakátok maradnak fenn, mintsem tények.

Hangsúlyozta, a történetek önmagukban is annyira izgalmasak voltak, hogy úgy döntött, magukon a jogeseteken nem változtat, csupán hozzájuk teszi a saját reflexióit. Éppen ezért a történetek szereplőinek nevét is mindössze két esetben változtatta meg, az egyik éppen a címadó történet volt, a másik pedig egy sajátos válóper története. Hozzátette, a kötetben szereplő esetek ma már nem csupán magát a pert láttatják, amelyekre vonatkoznak, hanem egy olyan hátteret is, amely nem igazán van benne a történelmi tudatban, amely – ahogyan fogalmazott – a mindennapok történelme.

Várady Tibor ezt követően Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója és Sági Varga Kinga, a Forum Könyvkiadó Intézet munkatársa kérdéseire válaszolva részletesen is beszélt a kötet címadó történetének alapjául szolgáló esetről, a Symposion betiltásával és Rózsa Sándor meghurcoltatásával kapcsolatos esetekről, valamint kitért több egyéb esetre is, hangsúlyozva, az iratok átnézésének folytatását mindenképpen tervezi, sőt, a könyv esetleges folytatását sem tartja kizártnak.