2024. október 5., szombat

Megnézhetetlen

SZÓFIGYELŐ

Különös szó a megnézhetetlen, elvileg ugyanis már régóta megvan a nyelvben, de a közelmúltig nemigen volt használatos. Egyedül Cholnoky Viktornál bukkantam megnézhetetlenség származékára: „Amikor a nap lemenőben van s egészen haránt fordul bele a föld gőzkörébe, egyszerre elveszti sziporkázó megnézhetetlenségét, lefoszlik róla a gyémánt-köntös, vérvörös, erősen körülhatárolt karikává válik, de: nagyobb lesz.” (Cronje alkonya). A szerző egyéni leleményének, afféle hapax legomenonnak tulajdonítottam a dolgot. Kiderült viszont, hogy alapszava, a megnézhetetlen előfordul kortársaink beszédében.

Napjaink szóhasználatában többféle jelentés is fűződik a megnézhetetlen melléknévhez. Gyakran olyan műalkotásra, filmre, kiállításra stb. vonatkoztatják, amelyet silány vagy undorító volta miatt nem lehet, nem érdemes megnézni: Szerintem ez a film megnézhetetlen, bocsi, de ez a véleményem. – Filmjeinek java része ma már megnézhetetlen. Egy részük azért, mert kópiájuk elveszett, más részük pedig azért, mert harsány derűt fakasztanának a moziban. – Ki hitte volna, hogy van megnézhetetlen filmje? – Hosszú évekig ez a film számomra megnézhetetlen volt (és egy jelenetét mai napig nem bírom nyitott szemmel élvezni). – Meg kell mondanom, nagyot csalódtam, ilyen nagy színésztől sokkal jobb filmet vártam, nem megnézhetetlen, de nem Oscar-díjra jelölt alkotás. – Csak egy gyakorlatilag megnézhetetlen kiállítás, olyan, mintha nem is lenne. – Na, és alkalmam volt végigdühöngeni egy újabb megnézhetetlen kiállítást.

Számítástechnikai viszonylatban az a fájl vagy weboldal a megnézhetetlen, amit nem lehet megnyitni vagy dekódolni: Ezáltal a fájl mozgathatatlan (de legalábbis megnézhetetlen) másik gépen. – A hangfile és textúrák java része használhatatlan (megnézhetetlen/lejátszhatatlan). – Neked miért megnézhetetlen az adatlapod? – Hozzászólásaim tétje pedig az volt, hogy kiderüljön, feltörhető-e egy amúgy - kód nélkül - lejátszhatatlan, megnézhetetlen videó. – Jó lenne megszerezni, mert egy-egy csomó fájlom megnézhetetlen nekem is, mert letitkosítottam őket, utána pedig újratelepítettem a Windowst! – Ha itt leokézom, akkor egy megnézhetetlen képet ment le, majd ha újra rábökök a mentésre, úgy megkérdi, hogy felülírja-e.

Néha nem magával a filmmel vagy a tévéműsorral van gond, hanem azzal, hogy nem megfelelő időpontban vetítik, közvetítik: Miért kell megnézhetetlen időpontra rakni nem gagyi műsorokat? – És ismét egy kitűnő film megnézhetetlen időpontban (hacsak valaki nem szenved álmatlanságban). – Értelmes, érdekes műsorok viszont este megnézhetetlen időpontokban vannak.