2024. október 5., szombat

Zöldpiac

SZÓFIGYELŐ

A környezetbarát termékek és szolgáltatások piacát nevezik újabban zöldpiacnak. A zöldpiac kapcsolatban van a zöld technológiával, amelynek segítségével környezetbarát termékek készülnek. A zöldpiac egyik zászlóvivője Németország, amely a modern belső égésű motort adta a világnak. Az az elgondolás is a németeknek köszönhető, hogy az autógyártás is lehet környezetbarát, hogy ha például elektromos meghajtású gépkocsikra irányul. A német kormány már évek óta a környezetvédő intézkedések elkötelezettje. 1991-ben úttörő volt. a német hulladék-újrahasznosítási törvény. Arról is intézkedtek, az energiaszolgáltatók megújuló energiaforrásokból létrehozott energiát kötelesek vásárolni. Napjainkban a megújuló energiaforrásokból (napkollektorral, szélturbinával stb.) előállított elektromosság 15 %-os arányt ér el Németországban.

Az ökológiai értelemben vett zöldpiac szó (vagy zöld piac szókapcsolat) használatát a következő mondatok is szemléltetik: Sok európai és amerikai vegyipari vállalat egymással versengve hozzák meg intézkedéseiket, hogy kiaknázzák a zöldpiac aranybányáit. – Ekkoriban a zöld piac nagyon gyors növekedésnek indult, ezzel együtt pedig a környezetbarát termékek reklámozására irányuló zöld marketing. – A kvótapiacon eladhatom a maradékomat a Túlfogyasztóknak, és a kapott kvótából a. Zöldpiacon vásárolhatok belőle. – A Vojvodina Sport- és Üzletközpont előtti platón holnap délután 2 órától este 8 óráig tartják meg az ötödik zöldpiacot.

A zöldpiac megnevezés hagyományosan a zöldségpiacnak felel meg, ez az a piac, illetve a piacnak az a része, amelyen zöldségféléket árusítanak: Ha valóban kiköltöztetnék a vásártérre a zöldpiacot, teljesen értelmét veszítené új parkolási terület kialakítása. – Disco klubok, valamint boltok, gyógyszertár, orvosi rendelő, posta, turisztikai hivatal zöld piac és halbolt teszik gazdagabbá a kínálatot. – Először a zöldpiac került sorra. A kosár aljára kerültek az olyan teherbíró zöldségek, mint a krumpli meg répa, amelyeknek nem ártott, ha rápakoltak másokat. – A hátsó fertályon van a zöldpiac, számunkra ismert és ismeretlen zöldségeivel és gyümölcseivel. – Lassacskán száraz topánnal is lépegethető, új körforgalmi útkereszteződés rajzolódott ki a zöldpiac környékén. – A zentai zöldpiac árusaitól kaptuk az információt, hogy tegnapelőtt ismeretlen személyek több alkalommal is hamis ezer dinárosokkal fizettek. – „ …mivel annyira megszerettem a papagájt, az asszony is úgy megszeretett engem, hogy elfutott a mészárszékbe és a zöldpiacra.” (Tamási Áron: Ábel Amerikában)