2024. október 5., szombat

Gyösz

SZÓFIGYELŐ

Időnként felbukkan egy szó, amely a szösz párjának látszik, valójában viszont önálló szerepet tölt be. Ez a gyösz. Melléknévként leginkább a vacak vagy az ócska szót helyettesíti: Jelenleg nagyon gyösz a hangrendszer, ezért nekiállnék felújítani, a helyhiány azonban gátat szab. – A kis gyösz dízelmotorka elég jól viszi a kocsit, ha a váltó pl egy Dsg lenne, simán két mp lefaragható lenne a papíron gyenge 14-es gyorsulásból. – Hát nem nagyon veszi be az agyam, hogy a DS gyösz hardvere ezt elviszi, kis túlzással ez még PSP-n is simán elmenne, újabb gyöngyszem születőben. – Hacsak nem a szemébe világítok, ami azért meg annyira nem vicces, még akkor sem, ha egy gyösz lencsével és mondjuk pár LED-del csinálom meg a fegyvert. – A története nagyon röviden: az amerikai eBay-en vettem, és az eladó közölte, hogy a pár dekás kis gyösz 85 dollárért utazna át Európába. – Nekem is lenne egy kérdésem (szerintem elég gyösz kérdés, de hát ilyen az élet) – Nekem van, mint mondottam, de az elég gyösz, meg elfogyott hozzá a skulóm, amúgy elég ritkán légpuskázok. – Ki nézi a celeb vagyok, ments ki innen-t? És kinek tetszik? Nekem nem, de a haverjaimnak bejön, szerintem elég gyösz. – De mi lenne, ha Kennchan Zampakutója egy valami kis gyösz cucc lenne?

Főnévként leginkább egyszerű gépjárműre, készülékre utal a gyösz: A kis gyösz gokartszerűen közvetlenül, pontosan rángatható a kanyarokban, dinamikája bőven beleférne még az idegbeteg fővárosi forgalomba is: – Jó kis városi gyösz, de igazából semmivel sem nyújt többet egy Chevrolet Sparknál, urambocsá Suzuki Altónál. Kétmilliós áron akár öt csillag is járna neki. – A kis gyösz azonban meglepően jól teljesített. Első mérésre az Ignis 12,6 másodperc alatt volt százon, szemben az én 15-ös várakozásommal. – A terv a következő volt: bekötöm először magában, aztán párban, bi-amping felállásban, ahol az egyik gyösz hajtja a mély, a másik a magas hangszórókat. – Azzal együtt az egész kis gyösz szerintem sokkal jobban használható mint bármelyik PDA.

’Vacakság’ jelentésben olykor más dolgokra is vonatkoztatják: Na most meg mi ez a fehér gyösz, ami esik?! Nekem tavaszt ígértek! Már láttam kibújni a hóvirágot a kertben, és holnap után március. Nem akarok fázni! – Szerintem valamiért bejön neki az a kis kitömött gyösz, és megjelölgeti a szagmintájával, nehogy valaki más makka is ráfanyalodjon a kis barátjára.

A gyösz valószínűleg nyelvjárási eredetű szó. Simontornyán a gyümölcsre mondják, hogy meggyöszösödik (vagyis ’elromlik’). A gyösz tehát eredetileg ’romlás’ lehet.