2024. október 5., szombat

Precízkedik

SZÓFIGYELŐ

Az aprólékoskodik ige rokon értelmű szavaként fordul elő a bizalmas stílusban a precízkedik: Kedves kollégád szokásához híven precízkedett. – Elismerem, ha precízkedik az ember, akkor az adott helyen ellentmondást kellett volna mondania. – Majdnem mindenkitől levontam, amiért nem precízkedett, hogy a dominó miért különböző színezésűeket fed le. – Ha már mindenki precízkedik, és kritizálja a kérdéseket, akkor legyünk valóban precízek. – Annak idején tizedannyit sem precízkedtek az ívekkel, mert nem ez volt a legfontosabb dolguk. – Most már nekem is elfogad minden baromságot, lehet, hogy csak a regisztrációnál precízkedik

Néha a precíz melléknév jelentésének megfelelően csakugyan ’pontosságra törekszik’ értelemben használják a precízkedik igét: A teljes domboldalt eltakarították, de nem nagyon precízkedtek, sok felhasadt csonkot hagytak maguk után.

Igekötős változata (kiprecízkedik) szintén inkább konkrét jelentre utal, mint átvittre: Nem tudom, ezeket az új MTZ-ket hogy rakják össze, de az biztos, hogy az adagolót nem nagyon precízkedik ki.

Az aprólékoskodik igével olyan emberre szoktak utalni, aki szóban vagy tettben a lényeg hátrányára körülményesen az apró részleteket részesíti előnyben; azaz kicsinyeskedik. A kicsinyeskedik ige még keményebb minősítést fogalmaz meg, olyan személyre vonatkoztatják a beszélők, aki lényeges dolgokat kellő figyelemre nem méltatva csak a jelentéktelen körülményekkel törődik, kicsinyes ember módjára viselkedik. A dekázik szintén ebbe a szinonimasorba tartozik, általában -t ragú fokhatározóval szokták használni (pl. Sokat dekázik). A sportnyelvben szintén rosszalló értelemben élnek vele, akkor mondják, ha egy labdarúgó fölöslegesen cselezgetve, önzőn, körülményeskedve bánik a labdával. Eredetileg iktelen és tárgyas igéről van szó (dekáz), ennek ’dekánként mér valamit’ a jelentése. Átvitt értelemben, rosszalló szerepben a szőröz ige is gyakran -t ragos fokhatározóval jelenik meg, azt jelenti, hogy valaki aprólékosan elbíbelődik valamely munkával, pepecsel.

Az aprólékoskodás fokozottabb formája a szőrszálhasogatás. Lehet személyre jellemző magatartás, megnyilatkozás; valamely kérdésnek túlzott, kicsinyes részletezése, illetve a mindenáron való hibakeresés; bogarászás. Ennek a szónak azonban nem használatos igei megfelelője (*szőrszálhasogat).