2024. október 5., szombat

Csotrogány

SZÓFIGYELŐ

Öreg autó nem vén csotrogány – tartja egy mai közmondás, azzal, hogy a csotrogány főnevet általában rossz állapotban levő autóra vagy más gépjárműre vonatkoztatják a bizalmas stílusban beszélők: Egy középiskolás fiú élete egy csapásra a feje tetejére áll, mikor kiderül, hogy az édesapjától kapott leharcolt vén csotrogány valójában igazi csodajárgány. – Ami egyből szembetűnt: a sok öreg-régi veterán amerikai csotrogány. – A csotrogány nem volt annyira gyors, de gyorsabb volt, mint egy nyergesvontató. – Még pénzt is kapott egy csotrogány tulajdonosa. Annyira rossz állapotú egy brazil nő autója, hogy a tolvajok inkább el se lopták, sőt, szánakozva némi pénzt tettek bele. – Az 1400, többségében kivénhedt csotrogány karbantartására feleannyi pénz sem jut, mint amennyit a Volvo a vadonatúj buszok karbantartására költ. – A busz, ami értünk jött, egy nagy csotrogány. – Bátor dolog azt kijelenteni, hogy tudsz motorozni, a Simson "rosz öreg csotrogány", de a tied is az lesz.

Jelenthet a csotrogány régi repülőgépet, felvonót, építményt, telefonkészüléket, sőt idős személyt is: A gép legalább 30 éves csotrogány, olasz személyzettel. – Ezt a kis időt már csak kibírja valahogy ez a csotrogány. (lift) – A világ legszebb stadionja?! Az a csotrogány, amire még Fergie is azt mondta, hogy nem küldte be Ronnie-t, mert félt, hogy lesérül?! – Csak az én 3210-es csotrogány Nokiámat vitték el, nem az akkus lemezjátszómat, vagy a pénzemet. – Nem volt könnyű számomra, hiszen 46 éves csotrogány vagyok, nincs sok közöm a zenéhez, a popéletformát pedig abszolút nem nekem találták ki.

Gyakran melléknévként, ’ócska’ értelemben jelenik meg a csotrogány szó, jelző lesz belőle a mondatban: Szegény Pityut én is láttam múltkor, a Nagykőrösi utcán tépte szét az ingét, és valami csotrogány bicajra kötözte fel. – A kedves szomszéd nem egy vad idegent látott a fal tövében heverni, hanem a vendége esett le az ő csotrogány teraszáról. – Először saját iskolájukat rabolják ki, aztán egy kölcsönvett csotrogány mikrobusszal nekivágnak a nagy útnak. – Végül Geoff-nek és Bridgette-nek kellett végig sétálnia a Szégyen Járdájan, majd kelett elmennie a csotrogány limuzinnal. – A Tescónál minden csotrogány autós ott van, jobb is ha ilyen helyre nem mentek el. – Aki negyvenéves korában egy egyszobás panellakást tud felmutatni, és egy matuzsálemi csotrogány autót, attól mit várhatok? – Bella és Jacob először mennek a csotrogány járgánnyal. – Nincs mese, fényes nappal, a hét csotrogány gázturbina szemeláttára, megtörtént a csoda: a szeretőjévé fogadott a fa! – Ha win újratelepítésre adod a fejed, prof-t tegyél fel, ne a csotrogány home-t.