2024. október 5., szombat

Zagy

SZÓFIGYELŐ

Ennek a szónak abban van a különlegessége, hogy csupán a származékai (zagyva, zagyvaság, zagyvál, zagyvalék) élnek a köznyelvben, maga szaknyelvi használatú. A műszaki nyelvben a zagy nagyobb mennyiségű szilárd anyagot tartalmazó folyadékra utal, azzal, hogy a szilárd anyag általában nem képes oldódni a folyadékban, és gyakran leülepszik benne. A bányászati szóhasználatban mélyfúráskor, különösen nedves szénnek előkészítésekor folyadéknak és szilárd anyagnak együtt áramló keverékére mondják. A kohászok a zúzással porrá tört és vízzel folyadékká kevert ércet nevezik zagynak. Például: A réselésnél keletkezett zagy térfogatsúlyát vas-oxid, barit hozzáadásával növelni kell. – Az összetömörödött, megkeményedett kohósalak hatalmas tömegével tartja a beleeresztett zagyot és az erősen lúgos hatású folyadékot. – A zagyot forgókaros mosóberendezés segítségével sűrűség szerinti elválasztásnak lehet alávetni. – A fázisbontóban a zagyot szilárd és híg komponenseire választják szét.

– Nyomás vagy vákuum alkalmazása nélkül öntsük rá a szűrőre a felkevert zagyot, és hagyjuk a saját súlya által ülepedni. – Bentonitos zagy csak akkor kerülhetne be az alagút környezetébe, ha a zagyot a szükségesnél nagyobb nyomás alá helyeznék.

A zagy származékai mind rosszalló szerepűek. A zagyva sokféle emberből álló, mindenhonnan összeverődött csoportra, tömegre vonatkozik, és mint ilyen a gyülevész melléknév szinonimája. A zagyvaság zavaros emberi megnyilatkozást, szellemi alkotást jelöl. A zagyvál ige olyan személyre utal, aki többféle folyadékot, különösen italt, híg ételt össze nem illő módon kever, vegyít, elegyít. A zagyvalék egymáshoz nem illő elemekből álló, zagyván kevert dolgot jelöl, gyakran értelmetlen szövegre mondják.

Az utóbbi időben sajátos aktualitása lett a zagy szónak, és a sajtónyelvbe is bekerült: A vörös zagy a Dunába folyt. – A Nagy-Duna „lenyeli” a mérgező zagyot. – A vörösiszap-zagy akkor veszélyes, ha huzamosabb ideig (több tíz percig) érintkezik a bőrünkkel.– Márpedig itt közel 1,5 kilométeren keresztül folyt ki a zagy. – Megemelte a gát falát hogy több zagyot tölthessen bele, ami többletterhelést okozott, és ezért nem bírta el a talaj a terhet! – A környezetvédelmi és vízügyi hatóság csak azt vizsgálta, hogy mennyi és milyen koncentrációjú zagy van a tározókban – Ezek az apró szilárd szemcsék egy erősen lúgos „vízzel” vannak elkeverve, és ezért ez a „zagy” rendkívüli módon maró hatású.