2024. október 5., szombat

Dugódíj

SZÓFIGYELŐ

Mostanában sokat lehet olvasni, hallani a dugódíjról: A négyes metró uniós támogatásának feltétele az úgynevezett dugódíj - mondta a Budapesti Közlekedési Központ vezetője a 180 percben. – A hivatal emlékeztetett arra: már három éve foglalkozik az úgynevezett dugódíj bevezetésének lehetőségével Budapest vezetése. – Biztosan lesz dugódíj Budapesten, de néhány évig nem fogják bevezetni. – A dugódíj bevezetésének már csak az időpontja kérdéses. – Szerdán és csütörtökön Korommentes konferencia volt a fővárosban, ahol több európai vezető is nyilatkozott a dugódíj fontosságáról. – Ma tárgyalt a főváros vezetése a dugódíj bevezetésének előkészítéséről. – Dugódíj bevezetését fontolgatja Göteborg, Svédország második legnagyobb városa. – Moszkvában is tervezik a dugódíj bevezetését. – Az év elejétől Milánóban is dugódíjat kell fizetni az autósoknak a város központi területein.

A behajtási díjat nevezi a sajtó és a bizalmas köznyelv dugódíjnak a közlekedési dugó fogalmára utalva, tehát a díj bevezetésével a közlekedési dugókat kívánják csökkenteni. A dugódíj lényege, hogy a közlekedőket szembesítse az úthasználat áttételes költségeivel. Ez az illetékforma arra irányul, hogy kevesebb gépjármű közlekedjen a város zsúfoltabb részein, főleg a belvárosban. Arról van szó, hogy a levegőszennyezés és forgalom csökkentésére egyes nagyvárosok korlátozzák a gépjármúvel való közlekedést azokon a részeiken, amelyekben súlyos problémát okoz a szennyezett levegő és az utak nagy zsúfoltsága. Londonban óránként mindössze 15 kilométer volt a forgalom átlagos sebessége, mielőtt bevezették volna a dugódíjat.

A növekedést formáló egyik legfontosabb erőt a kereskedelem, illetve az erőforrások és áruk térbeli mozgása jelenti, ezért a közlekedés iránti igény növekedése természetes velejárója a gazdasági növekedésnek. Budapesten 1960-ban még csupán 15 ezer gépjármű közlekedett, 2005-re viszont 600 ezerre növekedett a számuk. Magyarország fővárosában az állandósulni látszó közlekedési dugókért a gépjárművek számán kívül számos dolog okolható: a metróépítés, a városi építkezések, az útfelújítások, a kamionok és a jelentős átmenő forgalom, valamint a tökéletesnek nem nevezhető úthálózat. A dugódíj bevezetése csupán egyike lenne azoknak az intékedéseknek, amelyekkel az utak zsúfoltságát orvosolnák. Szakemberek szerint az intelligens közlekedést segítő rendszereké a jövő, ezenkívül vonzóbbá kell tenni a tömegközlekedést, jobban ki kell használni a Dunát, valamint tovább kell építeni a fővárost elkerülő utakat.