2024. október 5., szombat

Promóter

SZÓFIGYELŐ

Ilyesmiket olvashatunk az újságban, hallhatunk a rádióban és a televízióban: Promóter munkakörbe jelentkezőket keresünk. – Az Ön feladata: csupán annyi, hogy kiváló promóter legyen. – A promóterek részletes értékesítési és terméktréningek során képzett szakemberekké válnak. – A munkáltató a munkavállalót promóter munkakörben alkalmazza.

Vajon mi a dolga annak, akit promóterként alkalmaznak? Nem egyéb, mint eladásra kínálni és értékesíteni új termékeket, azzal, hogy az illető bemutatja a termék tulajdonságait, használatának módját, előnyeit és hátrányait. Vannak műszaki promóterek, áruházi promóterek, hitelközvetítő promóterek, hitelkártya promóterek stb. Olyan promóterek is akadnak, akik nem a kereskedelemben tevékenykednek, nem terméket vagy hitellehetőséget mutatnak be, hanem valamely együttest, zenekart, sportolót, sportágat népszerűsítenek. Például: A promóter Don King egykori védence, Michael Jackson emlékének ajánlja az előadást. – Szombat este 19:30-tól ökölvívó gálát rendez Oliver Dütschler promóter-menedzser a várpalotai Várnál, szabad téren. – Erdei Zsolt a híres tengerentúli promóter, Lou DiBella csapatában folytatja pályafutását. – A meccs után a promóter és a támogatók is elismerően szóltak Zsoltról. – A Kanadai Nagydíj újdonsült promótere, François Dumontier megkönnyebbült. – Nyár elejére elkészülhet a Formula 1-es versenynaptárban várhatóan idén debütáló Koreai Nagydíj helyszíne - tudatta a promóter. – Keresünk egy zenei promótert. – Ha én ilyen koncertszervező, promóter féleség lennék, már rég szerveztem volna egy emo fesztivált a búbánatvölgybe.

A genetikai szaknyelvben is előfordul a promóter szó, a genetikai információ átírását elindító génszakaszt, starthelyet jelölik vele: A DNS-kötő domén a specifikus promóter szekvenciákhoz kötődik. – Úgy találták, hogy a polimorfizmusból adódó survivin promóter variánsok különböznek. – A promóter és a stopkodon között íródik át RNS-be a DNS. – A legtöbb gén nemcsak egy, hanem több promótert is tartalmaz.. – A konstitutív promóter: olyan szabályozó régió, mely a gén folyamatos átíródását biztosítja.

A promóter főnév a latin promotio származéka, de jelentéseinek kialakulására az angol promotion és promoter is hatással volt. A promóció régen egyrészt előlépésre, előléptetésre, kinevezésre utalt, másrészt tudományos fokozat odaítélésére. Ma inkább új hanglemeznek, könyvnek vagy egyéb terméknek a bemutatására, ismertetésére vonatkoztatják. Angolul a promoter elsősorban a fejlődést elősegítő személyt vagy alapítót, létrehozót jelöl.