2024. október 5., szombat

Nikkelbolha

SZÓFIGYELŐ

A nikkelbolha egy mai szólásnak (pattog, ugrál v. ugrik, mint a nikkelbolha) a szereplőjeként jelent meg a szóhasználatban, ezekkel a szólásokkal a beszélők arra utalnak, hogy mennyire mozgékony, eleven, izgága stb. valaki (vagy valami): Szinte mindent túlélt, úgy pattog, mint a nikkelbolha. – Pedig amúgy olyan kis virgonc volt, állandóan pattogott, mint a nikkelbolha. – De pattogj ám, mint a nikkelbolha! – Antracitszürke műanyagból van, és amikor a barátnőm enyhén megcsapta vele a karom, akkor akkorát ugrottam tőle, mint a nikkelbolha. – Ugrálsz, mint a nikkelbolha, mintha csak ez az egy fajta helyzet lenne az, ahol az ember bármilyen tragédiát elszenvedhet. – Ajánlottak hozzá erősebb hátsó rugókat, de akkor kis terhelésnél pattog, mint a nikkelbolha. – Sokkal jobb lett a kocsi rugózása, már nem pattog úgy a budapesti utakon, mint a nikkelbolha.

A szólás alkalmazásakor előfordul, hogy a beszélő valamilyen hatásos jelzővel egészíti ki a nikkelbolha főnevet: A szereplők pattognak, mint a gumírozott nikkelbolha. – Az úgy elugrik, mint egy szidolozott nikkelbolha. – Mint egy frissen fényezett nikkelbolha, ugrok ki a kellemes, meleg ágyból, és rohanok a fürdőszobába... – Úgy ugrabugrál, mint egy energiakoktélt nyelt nikkelbolha.

A nikkelbolha az olyan szavak közé tartozik, amelyek egyébként nem élnek a nyelvben, csupán a szólás megalkotója találja ki őket, hogy hatásosabban fejezze ki magát. Ilyen szó még többek között a bikkmakk, a csillagszám, a juhászkapocs, a pofabocskor, a vámdisznó stb.: Azt sem mondta: bikkmakk = köszönés nélkül távozott; Azóta a csillagszám is megfogyott = változott a világ azóta; Alácsapja a juhászkapcsot = aláírja a nevét egy iraton; Felköti a pofabocskort = szemtelenné válik; Annyit eszik, mint a vámdisznó = sokat eszik.

Néha önállósodik a nikkelbolha főnév, és szókép eszközévé válik: Nikkelbolha vagyok, tudom. – Anyám, apám nikkelbolha, így hát én is az vagyok. – Dante is eléggé nikkelbolha, jól összeillenének a Boszekkal, kíváncsi vagyok hogy kijönnének-e egymással. – Mintha egy posztmodern nikkelbolha lábait akarná utánozni a tervező.– Kissé zavaró volt a szettje alatt a néhány oda-vissza rohangáló technikus, akik nikkelbolha módjára hordozgatták a szükségtelen tárgyakat.