2024. július 17., szerda

Ács József hagyatéka a Topolyai Múzeumban

Nemes gesztus, értékes ajándék
Ács Ferenc és ifj. Ács József Gazsó Hargita, Bela Duranci és Bábi Attila társaságában a kiállítás megnyitóján Fotó:Hevér Miklós és Szabó Anikó

A Topolyai Napok ünnepi rendezvénysorozat keretében nyitották meg a művész hagyatékából összeállított állandó kiállítást. Ács József-ajándékgyűjteménynek keresztelték a tárlatot, amelyet az alkotó fiai, ifj.Ács József és Ács Ferenc adományoztak a községnek. A gyűjtemény a művész 32 alkotását, valamint dokumentumokat és díjakat tartalmaz.

A nyolcvanas évek közepén a művész már folytatott tárgyalásokat az önkormányzat és a helyi közösség elöljáróival az állandó tárlatról, ám a kilencvenes évek történései meghiúsították a kezdeményezést.

A szerző életművének 1959-től 1989-ig terjedő időszakából szinte minden fontosabb festészeti állomást, technikát és tematikus csoportot fölvonultat a kiállítás.

Ifj. Ács József biológusnak és iskolaigazgatónak, valamint Ács Ferenc meteorológusnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszéke professzorának édesapjukhoz és Topolyához fűződő tiszteletét, szeretetét bizonyítja az adomány.

– Édesapám hagyatékának egy része magánkézbe került eladás útján, továbbá közgyűjtemények, immár több múzeum anyagát is képezik alkotásai, és személyes értéktárgyaink között is szerepelnek művei. Őrzünk még tőle harminc–negyven festészeti műalkotást újvidéki családi otthonunkban is. Topolya és Zenta irányában tervezünk még felajánlásokat tenni a jövőben is. Megfogalmazódott bennem, hogy javaslatot teszek a topolyai illetékeseknek: apám tusrajzaiból, amelyek például tankönyvek illusztrációit is képezték, állítsanak össze egy válogatást. A felsoroltakon kívül pl. a már meglévő elismerések, kitüntetések mellé ma, a kiállításmegnyitó napján is elhoztam még magammal édesapám két másik díját is, amelyeket szintén a Topolyai Múzeum és közönsége rendelkezésére bocsátok – nyilatkozta lapunknak ifj.Ács József.

Az adományozók állásfoglalása szerint tehát az ajándékgyűjtemény bővíthető. Ezzel kapcsolatban Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum szakmunkatársa a következőképpen fogalmazott:

– Nagyra értékelem az Ács fiúk nemes gesztusát. Egyedülálló ajándékgyűjtemény jött így létre, amely nemcsak a községet, hanem egész Vajdaságot gazdagítja, hiszen az az eszmei érték, amelyet az Ács-ajándékgyűjtemény jelent, fölbecsülhetetlen. Kívánom, hogy ez a gyűjtemény gyarapodjon, hiszen az nemcsak az örökösök, hanem bárki más által is bővíthető.