2024. október 5., szombat

Szófigyelő

Klímamenekült

Azt énekli Péterfy Bori, hogy „Rólad álmodtam, Folyó voltál. Nyárelő volt, Kiléptél. Széles házakat, A várost fákkal, Mindent magaddal vittél. Így lettem Klímamenekült. Háború voltál, Fagyos szellő, Rózsaszínre festett ég, Bunker, bagószag. Atomfelhő maradt, Mikor elmentél.” (Péterfy Bori & Love Band: Klímamenekült).

Korábban csupán az ökológusok számára volt ismert a klímamenekült főnév, újabban viszont a sajtónyelvbe, sőt – mint ahogy az idézet is tanűsítja – a könnyűzenei dalszövegekbe is behatolt. Az a személy tekinthető klímamanekültnek, aki klímaváltozás vagy súlyos természeti csapás következtében új otthont kényszerül keresni. Az olyan országokból, ahol az időjárás-változás miatt ellehetetlenült az élet. klímamenekültek áradata özönlik más országokba.

Íme néhány olyan sajtónyelvi szövegrész, amelyben a klímamenekült főnevet említik: A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint a következő 30 évben 200 millióra növekszik a klímamanekültek száma.

– 2007-ben 25 millió klímamenekült vált hajléktalanná. – Sűrűn lakott szigetek és tengerparti sávok kerülhetnek víz alá, 150 milliónyi klímamenekült kényszerülhet új lakhely után nézni. – Akár több millió klímamenekült érkezése is várható a klímakatasztrófák, vízért folyó háborúk és az ezek miatt is súlyosbodó emberi jogi sértések következtében. – Az Egyenlítő környéke lakhatatlanná válhat, több százmillió úgynevezett klímamenekült lesz kénytelen elhagyni otthonát. – Mina, az alaszkai Shishmaref faluban élő őslakos például klímamenekült. Minden év októberében a tenger hullámai lerombolják a házát. – Még maga az illetékes ENSZ Menekültügyi Bizottság sem ismeri el a klímamenekült státusát. – Számos olyan ok van, amely arra kényszerítheti a lakosságot, hogy elhagyja jelenlegi lakhelyét és klímamenekült legyen.

Blogokban, portálokon is találkozhat az ember ezzel a különleges szóval: Mert ha nincs nekünk globális felmelegedésünk, akkor senki nem lenne klímamenekült, igaz? – Állítólag ma is 20 millió klímamenekült van. – A nem kívánt népszaporulatból lesznek a gazdasági és klímamenekültek. – Az említett időszak terméke az is, hogy a korábban csak tudományos tanulmányokban szereplő klímamenekült szóösszetétel a tömegmédiákban is megjelent. – A kísérteties hangon énekelt Klímamenekült mintha a két évtizeddel ezelőtt magyar undergroundból érkezett volna.