2024. október 5., szombat

Összehal és széthal

SZÓFIGYELŐ

A számítógépes zsargonban fordul elő az összehal ige, arra utalnak vele, hogy működésképtelenné válik valamilyen rendszer (általában szoftver) vagy kapcsolat: Amint megemelem kb. 3-mal, a windows azonnal összehal! – Kevés fizikai memória esetén is összehal az OE már 200-300 emil esetében is, ha egy dbx-ben vannak. – Gondoltam jól összehalt megint a windows, mert másik gépben tökéletesen működött a dvd író. – Sziasztok, összehalt az msn-em. – Uw-n megszűnt a reklámcsík, mióta összehalt a rendszer, csak egy popup van. – Nálam is összehalt a fórum rendszer. – Ha elmegy egy traktor a ház előtt, nálam is összehal egy kis időre a wlan.

Hasonló szerepben a széthal ige is megjelenik: Állandóan, mikor ezt az openoffice.org-emailmerge cuccot akarja frissíteni, akkor széthal az egész rendszer. – A rammal lehet valami probléma, mert ha 420 környékére megyek, akkor széthal a rendszer. –

A firefox néha ki bírja egészíteni a hiányzó kacsacsőröket és hasonlókat, az ie viszont széthal tőlük. – XP alatt használhatatlan; hozzáadott driverrel széthal a rendszer fél nap alatt. – 12 Mp alatt széthal a Vista. – Mi a fenét fogsz csinálni, amikor széthal a komplett rendszered?

Az összehal és a széthal esetenként a hardverre vagy más eszközre vonatkozik: Van olyan lan csip, ami bizonyos idő eltelte után összehal, és újraindul a gép. – Az én hűtőm egyszerűen nem bírja ezt a meleget, a CADKEY néha összehal, pedig készülnöm kéne a vizsgára. – Bemegyek Hephaisztosz termébe, vagyis ugye bemennék, mert az ajtónyitó szerkezet összehal. – Itt szerintem pont fordítva van, a videókártya unatkozik, a proci meg széthal. – Hát akkor vagy a Madden használ valami olyan grafikai cuccot, amitől pont széthal a géped. – Energizer széthal a nagy áramtól.

A hal ige hagyományosan a meg, a ki, az el és a bele igekötővel fordul elő, és többnyire személyre, vagy legalább is élőlényre vagy élő szervezet részére utal. A meghal csupán a választékos beszédben tér el ettől, amikor átvitt értelemben azt jelenti, hogy érzés, meggyőződés elveszti minden erejét, kialszik. A kihal igének többféle átvitt értelmű vonatkozása is van: táj, természet egyre gyérebben mutatja az élet jeleit, nyomait; foglalkozási ág, mesterség megszűnik, mert nincs rá szükség; valakinek megszűnik valamely tulajdonsága, érzelmi képessége vagy alkati sajátsága; hang, szó nem hangzik fel többé. Az elhal bizonyos esetekbenkifejezheti, hogy valamely elvont dolog egyre kevésbé érvényesülve fokozatosan megszűnik, hang fokozatosan elhalkul, elnémul, szín elhalványodik.