2024. október 5., szombat

Bemákol

SZÓFIGYELŐ

Szenvedélyes futballszurkolók, pókerezők, videojátékosok szóhasználatában fordul elő a bemákol ige. Jelentésének körvonalazásához tudni kell azt, hogy a mák főnév a szlengben szerencsére utal. Aki bemákol, az voltaképpen szerencsével ér el valamit, a szerencse fia lesz, potyasikerhez jut: Úgy tűnik, a Real idén szinte mindent bemákol. – Piszok nehéz, még könnyű fokozaton is az elején, mert az ellenfél mindent bemákol, te pedig szinte mindent bebuksz. – Button örülhet, ha bemákol 1-2 pontot. – Arról nem is beszélve, hogy ha valamelyik középcsapat pilótája egyszer bemákol egy dobogót, akkor onnantól veri a fél középmezőnyt. – Néha szerencséje van, és bemákol egy gólt, de ennyi. – Míg a döntő asztalig eljut is, bemákol egy csomó dolgot, mert olyan nincs, hogy csak a biztosra mész. – Négyből egyet általában bemákol a gyengébb csapat. – Az Újpest egyet biztosan bemákol valahogyan, kérdés hogy ez mire lesz elég.

A bemákol ige rendszerint tárgyasan jelenik meg, arra utalva, amit valaki szerencsésen megszerez (gól, pont, kártyakombináció stb.), illetve megnyer: Akkor is bemákol 1-2 gólt. Tuti most is ez volt, bár nem láttam a meccset. – Talán egyetlen különbség van, mégpedig amikor valaki egy sok ezer fős versenyt bemákol és leakaszt valami óriási nagy pénzt. – Elöl Nistelrooy majd csak bemákol egy-egy gólt. – Ricsi elmegy fél óra tanulással neveléstan vizsgára, és bemákol egy hármast.– Higu nagyon ügyes fiú, (21 éves a srác) szinte mindig bemákol egy gólt, ha beáll! – Itt meg félidőkre eltűnik, bemákol egy gólt, és mindenki hasra van esve tőle. – Gratulálok, ha csak adom, kap egy magasabb sort 4 outra, vagy bemákol egy runneres felezést… – Könnyen veszélyes lehet, mivel néha bemákol 1-2 fejest. – Ha bemákol egy jó helyet, simán meg is verheti a profikat.

Néha tárgyatlan a bemákol ige, ilyenkor azt fejezi ki vele a beszélő, hogy szerncséje van az illetőnek: Egyszer-egyszer elhiszem, hogy bemákol valaki, de hogy folyamatosan, az már nehezen hihető. – Megmondta az igazat ez a jóember, alacsony limiten a sok hülye úgyis bemákol. – Most az egy dolog, hogy Béla bemákol. – Maximum 1 afrikai csapat fogja túlélni a csoportmeccseket, de ezt is csak azért mondom, mert 1-2 csapat mindig bemákol. – A Chelsea bírja erővel 90 percig, hajt végig, beszorítja az ellenfelet, sorra dolgozza ki a helyzeteket, a Reál meg mindig bemákol. – Persze, aki bemákol ugye, az viselje a következményeit!