2024. október 5., szombat

Szófigyelő

Tanulmányautó

Így nevezik az olyan gépkocsikat, amelyeket azért készítenek, hogy bemutassanak egy-egy új modellt, mielőtt megkezdenék a sorozatgyártásukat: Négyféle autó tulajdonságait egyesíti a Saab tanulmányautója. – 4+2 üléses tanulmányautó a 2003-as Észak-Amerikai Motor Show-n. – Essenben debütált az Audi A4 DTM tanulmányautó. – Halról mintázott tanulmányautó a Mercedestől. – A vadonatúj Kia Kee sportkupé tanulmányautót ezen a héten mutatják be a németországi Frankfurti Nemzetközi Autószalonon. – Három Minicar tanulmányautó leleplezésére készül a Chevrolet New Yorkban. – Az A-Star tanulmányautó már a Suzuki ötödik stratégiai modellje, –A Hyundai lendületét mutatja, hogy egyúttal egy nulla káros anyag kibocsátású, hidrogénüzemű tanulmányautót is bemutat.

A tanulmányautóból kedvező esetben sorozatautó lesz, ha megnyeri a közönség tetszését. A tanulmányautók megalkotásának célja gyakran az, hogy a gyártók szeretnék magasabb szintre tenni a mércét, kitolni a határokat, és az újdonság tesztelésével elérni a kivételest. A képzelettel társított szakértelemnek és szenvedélynek köszönhetően valósul meg olykor valamely egyedülálló jármű megteremtésének az álma. A tanulmányautó szó egyébként az angol concept car magyar megfelelője.

Érdekes kezdeményezés például a Nissan „részegbiztos” tanulmányautója. Nagy érzékenységű alkoholszag-érzékelőt építettek a sebességváltó botjába, amely a vezető tenyerének verejtékéből képes meghatározni az alkoholfogyasztást, és a sebességváltó blokkolásával indíthatatlanná teszi az autót. A vezető és az utas ülésébe is hasonló érzékelő került, ez az utastér levegőjét elemzi, amikor pedig alkoholt érzékel, hanggal, illetve a navigációs rendszer kijelzőjén írásban figyelmezteti az autóban ülőket az ittas vezetés veszélyeire. Az arcot és a szemeket a műszerfalba épített külön elemző rendszer vizsgálja. Ha a vezetőn álmosság, kábulat tünetei jelentkeznek, a rendszer azonnal hangjelzéssel figyelmezteti, és a biztonsági öv megszorításával teszi nyomatékosabbá az ébresztést.

A Tokiói Motorshow autó-kiállításon a Mercedes bemutatott egy üzemanyagcellás kisautót, a Hygeniust. A tanulmányautó célja annak demonstrálása, hogy az üzemanyagcella milyen kis helyen elfér, és az ezzel hajtott járművek milyen praktikusak. A kisautó ezenkívül gazdaságos is, hidrogénnel működő cellái 40 százalékkal kisebbek, mint a korábbiak, és egyetlen feltöltéssel több, mint 400 kilométer megtételét teszik lehetővé. Az üzemanyagcellás autók valószínűleg csak néhány év múlva válnak éretté arra, hogy sorozatban gyártsák őket.