2024. október 5., szombat

Szófigyelő

Alsógatya

A tavasszal megrendezett London Maratonon többek között maszáj harcosok is részt vettek. A szervezők szükségesnek látták, hogy az európaitól egészen eltérő viselkedéshez szokott észak-afrikaiakat figyelmeztessék bizonyos dolgokra, például arra is, hogy „el kell fedniük nemi szervüket a versenyen, evégett fontos legalább egy alsógatya viselete”.

A sajtóból vett idézet kétszeresen problematikus, az ajánlott ruhaneműnek mind a megnevezése, mind a mennyisége szempontjából. Szerintünk az alsógatya főnév helyett itt megfelelőbb lett volna a gatya (vagy választékosabban az alsónadrág) megnevezés alkalmazása. Mivel gatyából rendszerint egyet szokott hordani az ember, a legalább egy kitétel erőltetettnek látszik. Nyilván arra gondolt a cikkíró, hogy legalább egy olyan ruhadarabot viseljenek, amely elfedi a nemi szervüket.

Meglepő módon az utóbbi időben terjedőben van az alsógatya szó használata, de hogy mi ennek az oka, azt nehéz megállapítani. Talán akkor lenne indokolt a dolog, ha a beszélők a néprajzi értelemben vett gatyával állítanák szembe a férfi alsóneműt, ugyanis régen a fehér (vagy kék) háziszőttes vászonból, illetve gyolcsból készült bő, könnyű, térden alul érő férfi ruhadarabot közvetlenül a testen viselték ugyan, de nem húztak rá nadrágot, tehát egyúttal felsőruhának is számított. Ettől eltérő szerepű ruhafélére utal a bizalmas szóhasználatban a gatya főnév, mégpedig a nadrág alatt viselt fehérneműre, amelyet régen lábravalónak is neveztek, utóbb pedig alsónadrág a választékos megnevezése. Az alsógatya feltehetően az alsónadrág mintájára született meg, de nincs meg benne az utóbbinak eufemisztikus motiváltsága, hiszen maga is tartalmazza a szépítendő szót.

Íme néhány jellegzetes mondat, amely az alsógatya főnevet tartalmazza: Szenvedélyes kártyás egyetlen ruhadarabja a vesztes játszma végén az alsógatya. – Az identitás nem alsógatya, hogy naponta váltogassuk. – Hogy választ egy férfi alsógatyát? – Az olaszok a vb-döntő után újra legyőzték a franciákat, s ezúttal Cassano futott egy szál alsógatyában tiszteletkört a szurkolók előtt. – A Mont Blancot megcélzó hegymászó számára a legfontosabb felszerelés kb. tíz váltás alsógatya.