2024. október 5., szombat

Team

SZÓFIGYELŐ

Egy ideje a beszélők kevésnek érzik a csapat főnév jelentéspotenciálját, és – úgymond – behozatal útján egészítik ki. Így került a képbe az angol eredetű team szó: Korábban a média felvetette, hogy a BMW talán részesedést vásárolhat az angol teamben, ám erre nem volt esély. – Teamet toborzok - közös elemzésekhez. – Kristóf a teamet is okította. – Hiba a teamet teljesen sötétben tartani, mintha ők a „paradicsomban” dolgoznának. – Új vezető veszi át a teamet. – Ennek a teamnek a létszáma, összetétele a munka során változik. – Mi van, ha nagy teamek vannak, mi van, ha összetett alkalmazásaink vannak?

Általában olyan (alkalmi vagy állandó) munkacsoportot jelül a team főnév, amelyet közös feladatok kötnek össze: Itt nem szedjük ki az embereket egy vonalból, hanem egyszerre vannak benne a szervezetben és a teamben. – A teamnek információkra van szüksége a menedzsment részéről. – Új ötleteket, lehetőségeket, kezdeményezéseket, híreket hoz a külvilágból a teambe. – Az értékelési elvek meghatározásában a teamek aktívan részt vettek. – A jól működő teamben mindenki ismeri a másik képességeit és határait.– A teamben részt vevők számára kihívást jelent a többi fél gondolkodása. – A projekt változásával a teamek száma és teamek összetétele is változhat.

A team tagjai leginkább ugyanannak a munkaszervezetnek a dolgozói közül kerülnek ki, de olyan teamek is vannak, amelyekbe különböző szervezetek adnak tagokat: Egy kerület lakosai számos munkacsoportot és egy koordinációs teamet alkotnak. – A tervkészítő pedagógus teamek munkáját a Munkaügyi Minisztérium programirodája koordinálta. – A más-más helyen dolgozó tagokból álló teamek rendkívül produktívak lehetnek.

A team szerepére, feladatára olykor külön jelző utal: Hívd az újraélesztési teamet! –

Ha önnek szabad kezet adnának, hogy egy igazán jó vezetői teamet állítson össze, hogyan járna el? – November 16-án szakmai előkészítő teamet tartottunk. – A szakmai munka megalapozása a rendszeres heti teamek, munkaértekezletek bevezetésével, és a havi egyszeri esetmegbeszélő csoport megszervezésével kezdődött. – Ebbe a tervező munkába fejlesztő teamet is bevonhat.