2024. október 5., szombat

Csikung

SZÓFIGYELŐ

Újabb kínai szóval bővült a magyar szókészlet, ez pedig a csikung. Ennek az összetételnek ez első tagja, a csi levegőt, életerőt, energiát jelent, második tagja, a kung pedig tartós erőkifejtésre, munkára utal. A csikung nem más, mint az életenergia hosszantartó művelése, fejlesztése. Ez az ősi módszer annak érdekében egyesíti a mentális koncentrációt, a légzéstechnikát és a testmozgást, hogy aktiválja és karban tartsa életenergiánkat. Ugyanis a testünkben akadálytalanul áramló életenergia az egészség feltétele.

A kínaiak szerint a csi a világegyetemet betöltő energia vagy természeti erő. Alapvetően három csit különböztetnek meg. Ezek közül az első a kozmosz saját csije, az égi csi. A második a földi csi, ezt az égi csi irányítja. A földi csin belül minden embernek, állatnak, növénynek van saját csije. Minden élő lény az égi és a földi csi természetes ciklusainak megfelelően növekszik, változik.

A kínaiak különféle célokból alkalmaznak csikung-gyakorlatokat: gyógyítás, betegség-megelőzés, a gyógyító energia fokozása, egészségmegőrzés, sporttelejesítmény javítása, spirituális megvilágosodás stb. A nyugati világban az egészség megőrzése, illetve helyreállítása a legelterjedtebb cél. A testünkben keringő energia elakadása a test egyik részén túlterheli az energiarendszerünket, míg más testtájékon energiahiányt eredményez, ezzel megteremti a betegség lehetőségét. Ezeknek a zárlatoknak a kialakulását az elkényelmesedett életstílus, az ülőmunka, a rossz táplálkozás, a helytelen életvitel, a rossz testtartás, a tartós izomfeszültség stb. okozhatja. Miattuk nem áramlik kellőképpen az energia az ember testében, és nincs meg a csi növelésének a lehetősége.

Az egyik legjelentősebb csikung-rendszer, a Csung Jüan Csikung tanítása szerint van egy olyan gyakorlatrendszer, amelynek segítségével a kezdő is biztonságosan eljuthat az egyszerű elemektől a legmagasabb szintig. Ennek a rendszernek a művelői legyőzik a stressz káros hatásait, könnyedén és eredményesen dolgoznak, megnő a munkabírásuk. Azokban a családokban, ahol csikungot gyakorolnak, harmónia és megértés uralkodik.

Sajátos változatot képvisel a vízi csikung. Ebben rendkívül egyszerűnek tűnő, ám igen erőteljes, mély hatású gyakorlatokat kell végezni langyos vízben. Hatására az izmok lazábbak lesznek, a test energiával telítődik, és az egyes pontok energiazárlatai feloldódnak. Az aqua aerobiktóleltérően a gyakorlatok nem látványosak,, mégis igen hatékonyak. A langyos vízben könnyebben lehet mozogni, mint a talajon, így annak sem kell lemondania a gyakorlásról, aki ízületi problémákkal küzd.