2024. október 5., szombat

Felhasználóbarát

SZÓFIGYELŐ

Az angol user-friendly mintájára jelent meg a magyarban a felhasználóbarát melléknév. Elsősorban az elektronikai szóhasználatban fordul elő: A telepítőkészlet főként az otthoni felhasználók számára tartalmaz ingyenesen használható igényes és felhasználóbarát programokat. – A könyv főcíme nem titkolózik: a téma felhasználóbarát honlapok tervezése. – A szakemberek megállapították, hogy a kívánt szoftverek használata könnyen elsajátítható felhasználóbarát tulajdonságuk miatt. – A logikus elrendezésű, felhasználóbarát kezelőpanel minden másolási feladaton végigkalauzolja a felhasználót. – Egy héten át nyúztuk a Nikon új kompakt digitális fényképezőjét. – Jönnek a felhasználóbarát szoftverek? – Egyszerűsíti a papíralapú dokumentumok digitális munkafolyamatokba való beillesztését a Ricoh új szoftvere.

A felhasználóbarát melléknevet tartalmazó jelzős szerkezet alaptagja gyakran elvont fogalomra utaló főnév: A szabály hasznos lehet, amikor a tartalmat felhasználóbarát elrendezésben akarjuk elhelyezni, növelve vele az elérhetőséget. – Felhasználóbarát áruk miatt ideális megoldást jelentenek. – Svédország: Felhasználóbarát kölcsönök vállalkozó nőknek – A legkülönfélébb alkalmazási területekhez kínálunk széles, felhasználóbarát termékválasztékot. – Felhasználóbarát környezetvédelemre van szükség. – Ez a felhasználóbarát megoldás minden vállalat számára hozzáférhető. – Kínálatunkban felhasználóbarát és szép adminisztrációs felületek is szerepelnek. – Mit szólna egy egyszerű, kompakt és felhasználóbarát asztali másolási megoldáshoz? – Felhasználóbarát környezetvédelemre van szükség.

Olykor szolgáltatást vagy intézményt minősítenek felhasználóbarátnak: felhasználóbarát olvasószolgálat, felhasználóbarát könyvelés, felhasználóbarát bíróságok, felhasználóbarát könyvtár, felhasználóbarát behatolás-védelmi rendszerközpont stb. Például: A BME OMIKK november 5-én szakmai napot rendez „Felhasználóbarát könyvtár – könyvtáros” címmel.

Az is megtörténik, hogy szellemi termékre vonatkoztatják a felhasználóbarát szót: Ez a film Jancsó szavaival élve valóban a legteljesebb mértékig „felhasználóbarát”. – Legyen felhasználóbarát és bárki számára könnyen hozzáférhető a hazai joganyag az interneten.