2024. október 5., szombat

Sztárépítész

SZÓFIGYELŐ

Hogy a népszerűség nemcsak a művészvilágban és a közéletben jelentkezik, már tapasztalhatjuk egy ideje, amióta a média polgári foglalkozásúakat, sőt akár szürke kisembereket is sztárrá avat. Ügyvédből vagy valóság-show szereplőjéből egyaránt lehet sztár. Miért is ne válhatna sztárrá egy építész, különösen akkor, ha nemcsak szakember, hanem művész is? Példák sokasága tanúsítja, hogy már bizony sztárépítészek is tevékenykednek széles e világban.

A sztárépítész rendszerint nemzetközileg ismert, felkapott személyiség, aki monumentális vagy más szempontból különleges építmények megtervezésére és kivitelezésére kap megbízást. Pl. Sztárépítész alakítja át az Ermitázst. Oroszország leghíresebb múzeuma korunk egyik vezető építészének segítségével készül kétszázötvenedik születésnapjára. – Az iraki születésű, Londonban működő sztárépítész legújabb épületcsodája Madridban fog felépülni. – Ha a városi szenátus és a képviselő-testület is jóváhagyja, a spanyol sztárépítész, Santiago Calatrava építhet hidat Bécsben.

A divat hullámai Magyarországot sem kerülik el, néhány építkezést híres külföldi építész tervei alapján folytatnak: Üvegfalak, színes fények: spanyol sztárépítész építi át a pécsi Magasházat. – A pécsi Magasház Adolfo Rodriguez, 45 éves spanyol sztárépítész tervei alapján újul meg. – Hadid lesz az első sztárépítész hazánkban, akinek a terve megvalósul. – Külföldi ingatlan-befektetők négy sztárépítészre bíznák belvárosi és újpesti épületek tervezését. – A beérkezett pályázatok között több sztárépítész terve szerepel - írja a Napi gazdaság.

A sztárépítészek tevékenységét kiállítások, kiadványok mutatják be. Yoshio Taniguchi sztárépítész kiállítása nyílt meg Debrecenben. – A francia szerzők sztárépítészek ikonikus épületeit mutatják be.

A sztárépítészek munkájáról gyakran hangzatos szavakkal számol be a sajtó, főleg akkor, ha különleges megoldásaikat, merész ötleteiket nem fogadja el a megbízást adó környezet közvéleménye: Francia sztárépítész karcol felhőt Libanonban. – A közel-keleti térség érthető módon vált a sztárépítészek kedvenc „játszóterévé”. – Lefújták a francia sztárépítész szentpétervári kupoláját. – Szétesik a brit sztárépítész bombasztikus szobra.