2024. október 5., szombat

Multikulturális

SZÓFIGYELŐ

A divatos multi- előtaggal alkotott szavak egyike a multikulturális, amely különböző kultúrájú népcsoportok közösségével kapcsolatos. Ami multikulturális, az egyúttal gyakran különböző nyelvű, esetleg eltérő vallású emberekre is utal.

Leggyakrabban az oktatás és a nevelés formájaként jelentkezik a multikulturális: A multikulturális nevelés aktualitása abban a pillanatban született, amikor a különböző kultúrák elterjedtek a földön, és addig tart, míg ezek megmaradnak. – A szerző szerint a multikulturális nevelésnek a különböző nyelvek tanításán túl ki kell terjednie a kulturális sokszínűség megismertetésére. – Yudof a multikulturális oktatás két fajtáját különbözteti meg: „gyengét” és. „erőset”. – A vázolt helyzetre költségszempontból a legoptimálisabb megoldást egy multikulturális nevelési elvek alapján létesítendő iskola jelenti. – Az új, mostanában formálódó interkulturális pedagógia eszményei, beszédmódja sokféle módon különbözik a multikulturális nevelési elképzelésektől.

A multkulturális melléknév jelzője lehet egyéb olyan főneveknek is, amelyek valamilyen tevékenységet, rendezvényt neveznek meg: Mikor lesz Magyarországon valódi multikulturális kommunikáció? – A multikulturális értékrend tréning célja, hogy a vezetők saját multinacionális környezetük norma- és értékrendszereit, szokásait hatékonyan tudják transzformálni, megjeleníteni egyrészt a szervezeten belüli kapcsolatrendszerekben, másrészt integrálni is képesek ezeket a kifelé irányuló különböző kommunikációs csatornákba. – A Radnóti Miklós Színházban a Vodku zenekar multikulturális zenei estjén elhangzanak a zenekar által az elmúlt 15 évben játszott közép-kelet-európai népzenei ihletésű énekelt és hangszeres dalok. – Multikulturális ifjúsági fesztivált szerveztek Maros megyében a Felsőbánya melletti Bodi-tói üdülőtelepen.

Ez a szó közösséggel, szervezettel, hellyel, kapcsolatban is megjelenhet: Hogyan éljünk a harmadik évezred multikulturális társadalmaiban? – A Magyarországon működő multikulturális cégeknél felmerülő probléma a nagyon lassú karrier lehetősége. –Multikulturális centrumot alakítanak ki a zsinagógában. – Gyűjtést szerveznek a multikulturális Rózsadombért. – A jövendőbeli székhelyünkön egy olyan multikulturális központot szeretnénk kialakítani, ahová majd szívesen járnak románok, magyarok, romák...