2024. július 17., szerda

Sikoly – irodalmi és művészeti folyóirat (V. évfolyam, 17. szám – 2008. tél)

Folyóiratszemle

,,A fekete-fehér rajzok hétköznapi jegyzetek, impressziók különböző hely(zet)ekről. A gondolataim vizuális megjelenései, melyek összekötnek az alkotás folyamatával. Ezek a rajzok időn és téren túl készültek…” – fogalmaz Torok Melinda festőművész a Sikoly folyóirat legújabb számában közölt grafikáihoz fűzött mottójában. A festőművész alkotásaival illusztrált számban Torok Melinda rövid életrajza is közlésre kerül. A grafikákkal való ismerkedéskor, a képi variációk értelmezésekor Csík Mónikának a festőművész alkotói világáról közölt gondolatai ismeretében a folyóirat olvasóiban is olyan érzetek fogalmazódnak meg, miszerint e képek ,,szavak nélkül vallanak, hangok nélkül mesélnek, gesztusok nélkül kalauzolnak, vizuális kommunikációval ejtenek rabul.”

A Sikoly felütésekor N. Czirok Ferenc jegyzetében a tizenöt éve fennálló Sziveri János Művészeti Színpad profiljáról, célkitűzéseiről, terveiről olvashatunk. A művészeti színpad alapfeladatairól, kezdeményezéseiről írva a szerző szót ejt a színpad névadójának, Sziveri Jánosnak és alkotói tevékenységének megítéléséről, utóéletéről. A jegyzet megfogalmazójában felmerült, majd meg is fogalmazódott a következő kiszólás az olvasó irányában: ,,Kedves bajtársam az olvasásban, van egy merész gondolatom: válogatást kellene készíteni Sziveri költészetéből, és kötet formájában megjelentetni azt Vajdaságban, Sziveri János legszebb versei címmel.”

A folyóirat tematikus fejezetekben közöl szépirodalmi és publicisztikai műveket. Kiemelném közülük Az éteri vonzás sugarában cím alá rendezett szövegeket, melyekben az 1968-ban elhunyt Hamvas Béla és a két évtizeddel később távozott Szentkuthy Miklós életműve idéződik. A húsz- illetve negyvenéves évfordulókon az esszéírás mestere előtt Sáfrány Attila tiszteleg, Fekete J. József pedig a számban megjelent tanulmányában a Szentkuthy-életművet vizsgálja.