2024. október 5., szombat

Agymenés

SZÓFIGYELŐ

A hasmenés főnév analógiájára jött létre az agymenés. Általában olyasmire utalnak vele a beszélők, ami eltér a normálistól, a megszokottól. Lehet többek között kóros mentális állapot jelölője: Csak nehogy agymenést kapjon tőle. – Amúgy, amitől agymenést kaptam, hogy a jelölő színét nem tudom én magam megadni. – Nem gondoltam volna, hogy ilyen agymenést fog okozni. – Igen, már kezdek agymenést kapni az ilyen dolgoktól! – Csak nem tudok elszakadni a nyár elején rám jött agymenéstől – Az agymenéstől naphosszat nem csinál semmit, csak tv-t néz és beszél hozzá.

Gyakran zavaros gondolatmenetre, sajátos eszmefuttatásra, hülyéskedésre utal az agymenés: Ha ezt az agymenést valaki értette, kérem jelentkezzen az ügyfélszolgálaton jutalmáért. – A lányok komolyan vették az agymenést. – Igen, néha túlzásba viszem az agymenést. – Végül is egy ilyen agymenéshez tényleg nem kell megerőltetnem magam, ez tök jó! – Mit is lehetne hozzáfűzni ehhez az agymenéshez. – Különben ne érts félre, nem akarom elvenni a kedved az „agymenéstől”.

Az agymenés minősítést frappáns alkotás is megkaphatja: A hazánkban megjelent első rész még csak bemelegítő volt ehhez a totális agymenéshez. – Ehhez még önmagában nem szükségeltetett volna a filmes legenda tálentuma, de a többi ötletes agymenéshez annál inkább. – Timo Vuorensola rendező olyan nagyágyúkat is le tudott igazolni ehhez az agymenéshez, mint a B-filmes veterán Udo Kier. – Az utolsó évtized első évében hóbortosabbnál-hóbortosabb mozikhoz adta egyre jobban csengő nevét: első ízben egy Dan Aykroyd által rendezett agymenéshez. – Dennis Dugan nem először adja a nevét hasonló agymenéshez. – A hazánkban megjelent első rész még csak bemelegítő volt ehhez a totális agymenéshez, – Aki nem hiszi, az nézze meg Nicolas Cage, Mery Streep és Chris Cooper főszereplésével készült agymenést, az Adaptációt. – A Pé-t pedig már el is olvastam, holnap röppentek egy kritikának csúfolt agymenést.

Olykor népszerűtlen intézkedést vagy eszmét neveznek agymenésnek: Ezenfelül az éppen az aktuális hatalom általi, oktatást–nevelést romboló agymenést kommentálják a vendégek. – Újból mosolyogva fogadtam a legújabb agymenést, miszerint húszezerről százezerre emelnék a helyszíni bírságok felső határát. – A költségcsökkentő agymenéshez aligha adják hozzájárulásukat a hatóságok. – Nagyon remélem, hogy ezt az agymenést, amit te itt képviselsz azt nem teszik a magukévá, mert akkor nekünk lőttek.

Sajátos módon az agymenés néha pillanatnyi feleszmélést is jelenthet: Egy röpke agymenéstől bevillant a fejembe Piton, ahogy skót szoknyában ugrókötelezik. – Hirtelen agymenéstől megvilágosulva kicseréltem az USB kábelt a hosszúra, aminek két vége van, és bedugtam mind a kettőt.