2024. október 5., szombat

Örömzene

SZÓFIGYELŐ

Mind gyakrabban szerepel zenei rendezvények, zeneműsorok megnevezésében az örömzene főnév: Örömzene augusztus 20-án a MűvészetekPalotájában. – Örömzene koncert a Hősök terén. – Örömzene a képernyőn: érkezik a Rackajam. – Örömzene a Lélekmuzsikusoktól. – Margitszigeti szivárvány júliusban: kubai karnevál, brit örömzene, ír sztepptánc. – Örömzene Rúzsa Magdival – Nyáresti örömzene. A június 24-e és július 29-e közti koncertsorozatra Bicskétől Párizson át New Yorkig számos helyről érkeztek fellépők Zsámbékra. – Kapuvár - Aranyvasárnapi örömzene – Örömzene Nyíregyházán.

Dalosoktól lesz hangos Nyíregyháza augusztus 15. és 21. között: immár hetedik alkalommal. – Kettős örömzene, előadó: Balogh Sándor, Bolya Mátyás, Buzás Attila, előadásmód: doromb, koboz, bőgő, etnikum: magyar, tájegység: Moldva – Generációs örömzene a beatmiséken. Győr - Kéthetente szó szerint örömzene szól a Szentlélek-templomban. – Irokéz örömzene és afrobeat legenda a Szigeten. – Ezen a héten csütörtökön 20:00-tól ismét örömzenélést rendez a JAM Session csapata a Zipfer sörözőben. – Örömzene címmel koncertsorozatot vetít az m1, hat héten át minden szombat este 22.00 órától.

Műalkotások, kiadványok is készülnek Örömzene címmel: Szalonna és bandája: Örömzene CD – Pál István “Szalonna” Örömzene c. lemeze. – Balogh Kálmán, Karácsonyi Örömzene – A könyv címe: Örömzene. Alcím: Versenymű két írógépre, barátságra, szerelemre és egyéb apróságokra, kutyával.

Voltaképpen mi is az, hogy örömzene? Zenei irányzat? Inkább olyan muzsikálás, amely mind az előadóknak, mind a hallgatóságnak örömet szerez. Enélkül legfeljebb „érdekes” lehet a zenénk, hiteles azonban csak ily módon lehet – vallják az örömzene hívei. Kiki (Első Emelet) szerint nincs erőlködés, csak örömzene. Ilyenkor valami szépre, nemesre, tartalmasra gondolunk. Örömzene Egyesület is alakult, célja, hogy stílustól függetlenül népszerűsítse az igényes élőzenét, és hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson az előadóknak.

Azt hinné az ember, hogy az örömzene szó napjainkban született, pedig már jó másfél évszázaddal ezelőtt is megvolt. Erről tanúskodik a következő régi felhívás szövege: „Öröm-zene, Mellyet Ft. Leffelholtz György urnak, az egri fõ egyház kanonokjának stb. név-napjára f. 1842-ik évi tavaszhó 24-dikén szentelnek hív tanitványi.”