2024. október 5., szombat

Segédpolgármester

SZÓFIGYELŐ

Egyes vajdasági községekben a községi elnök, azaz a polgármester bizonyos szakterületeken való tanácsadásra külön személyeket alkalmazhat, és segédpolgármesterré nevezi ki őket. A polgármester „segéde” segíti a polgármester munkáját, tanáccsal látja el egyes döntések meghozatalában, de nem helyettesítheti a polgármestert, és csak meghatározott esetekben képviseli a községet a polgármester megbízásából. Beruházási, gazdaság-fejlesztési, pénzügyi és egyéb fontos kérdésekben lehet a polgármester segítségére a segédpolgármester.

Ez a megnevezés nemcsak Vajdaságban új, hanem Magyarországon is. Nálunk a szerb pomoćnik gradonačelnika magyar változata. Némelyik külföldi országban (például Franciaországban) már korábban is alkalmazták a megfelelőjét (adjoint au maire).

Ilyen típusú megnevezések már vannak (illetve voltak) a magyar nyelvben: segédjegyző, segédfogalmazó, segéd-házfelügyelő, segédlelkész, segédorvos, segédszerkesztő, segédszínész stb. A segédjegyző régen (a tanácsok megalakulásáig) a községi jegyző mellett dolgozó és rangban utána következő hivatalnok volt. A segédfogalmazó 1945 előtt a közigazgatás alkalmazottja volt, rangban a fogalmazó után következő minisztériumi és a rendőrségi hivatalnok. A segéd-házfelügyelő a házfelügyelő helyettesének hivatalos megnevezése, rendszerint a nehezebb testi munkák elvégzésére alkalmazott személy (népiesen viceházmester). A plébános, lelkipásztor mellett a papi teendőkben segédkező, rendszerint kezdő, fiatal pap a segédlelkész (vagy káplán). A protestánsoknál teológiát végzett, de utolsó vizsgáját még le nem tett személyre vonatkoztatják. A segédorvos (kórházban) a legalacsonyabb rangban levő, rendszerint kezdő, fiatal orvos megnevezése. Régen a katonaságnál a hadnaggyal egy rangban levő orvosra utaltak vele, továbbá járványok, nagyobb egészségügyi feladatok idején alkalmazott kisegítő orvost is így nevezték. A segédszerkesztő napilap, folyóirat szerkesztője mellett a szerkesztés munkájában segédkező munkatárs, illetve valamely könyvkiadó szerkesztőségében a szerkesztő vagy főszerkesztő irányításával dolgozó, alacsonyabb beosztásban levő munkatárs. Apróbb, jelentéktelen, egy-két mondatos szerepeket játszó színész a segédszínész (filmben, színdarabban.)

Egyes összetételeknek inkább az utótagjában szerepel a segéd szó: tanársegéd, kereskedősegéd stb. A tanársegéd egyetemi vagy főiskolai tanszéken a tanszemélyzetnek az a tagja, aki a professzor vezetésével kutató és gyakran előadói munkát is végez, különösen laboratóriumi, ill. szemináriumi gyakorlatot vezet. A kereskedősegéd hatvan-hetven évvel ezelőtt kereskedésben, üzletben, boltban kiszolgáló, segédként alkalmazott személy (általában férfi) volt.