2024. október 5., szombat

Játékgépezés

Szófigyeló

A szenvedélybetegségek köre napjainkban a játékgépezéssel bővült, már a diagnosztikai tárban is benne van. A játékgépezés főnév és a játékgépezik ige a játékgép szóra vezethető vissza. Játékgépek már régebben is a szerencsejátékok kedvelőinek a rendelkezésre álltak, a rajtuk való játék szenvedélyének azonban többnyire az utóbbi időben válnak tömegesen rabjává az emberek, anyagi csődbe jutva, családi kapcsolataikat tönkretéve, munkahelyüket elvesztve: Sajnos a baráti körömből 3–4 családot is érint a játékgépezés. – Ha volt egy kis felesleges pénze, akkor szórakozni ment, mivel nem ivott alkoholt, elkezdte a játékgépekbe dobálni pénzét. Így indult az aktív játékgépezés. – Egy évvel később azonban ismét a pohárhoz nyúlt, ugyanakkor szenvedélyévé vált a játékgépezés. – Volt még egy nagy szenvedélyem, a játékgépezés. Sokszor kimentem a szállóról is, hogy gépezni tudjak.

A játékgépezés gyakran igen nagy kárt okoz a családnak: Az este folyamán játékgépezéssel több tízezer forintot veszített. – Kedvenc szórakozása a játékgépezés volt, ezt gyakran én finanszíroztam a bébicsőszi apanázsomból. – A játékgépezés miatt hagytam el, 2000-ben jöttem rá, hogy átver, és a pénzt a gépbe dobálja. – Két éve vált el Andrástól, akinek szenvedélye lett a játékgépezés, és emiatt még bűncselekményeket is elkövetett.

A játékgépezés szenvedélyét nehéz egyedül leküzdenie az embernek. Gyógyítani leginkább csak azzal a feltétellel lehet, ha az illető belátja, hogy beteg, és együttműködik segítőivel: A vádlott az évek során a játékgépezés rabjává vált, ezt saját maga is felismerte, és felkeresett egy pszichológust.

Magyarországon 50 és 100 ezer között van azoknak a száma, akiknek az élete a játékgépezés, illetve akik emiatt kockára teszik a vagyonukat. Szükség lenne olyan társadalmi szervezetre, amely segítene ezeken a szenvedélybetegeken. Amerikában már évtizedekkel ezelőtt felismerték a játékgépezés árnyoldalát: az anonim alkoholisták egyesületéhez hasonlóan 1957 óta működik az anonim játékosok egyesülete.

Egyébként a játék természetes emberi szükséglet, és az egészséges ember mind időbeli terjedelmének, mind anyagi vonatkozásainak határt képes szabni. Lehet például szellemi munka szünetében valamilyen elektronikus játékkal lazítani, vagy barátainkkal szimbolikus tétekben kártyázni.