2024. október 5., szombat

Rágcsa

SZÓFIGYELŐ

Ez a szó mostanában keletkezett, pedig úgy hangzik, mintha a Nyelvújítás idejében született volna. A bizalmas stílusban rágcsálnivalóra, ropogtatnivalóra utalnak vele: A mozizás nemcsak a filmről szól, hanem kötelezően jár hozzá a rágcsa és az üdítő. – Egy kis rágcsa a pia mellé? – Na meg lesz némi rágcsa, üdítő és alkoholmentes sör is... – Repülőn hasznos a magaddal vitt rágcsa. – Ünnepi alkalmakra vagy vendégségre készítünk általában édes és sós kekszeket, no meg „rágcsákat”. – Nem kell nagy adag, csak ketten jönnek, csakhogy mégis tudjak mit kirakni..., az se baj, ha nem süti, hanem valami beszélgetős rágcsa.

A rágcsa konyhai készítmények nevében is szerepel: Sós rágcsa. 45 dkg liszt; 6 ek tejföl; 30 dkg margarin vagy vaj; 1 ek só; 2 tojás sárgája; 1 kk ecet; tetejére: reszelt sajt, a tojások fehérje, ... – Pekándiós rágcsa. Hozzávalók 32 darabhoz: 10 dkg vaj, 30 dkg barna cukor, 2 felvert tojás (villával verd fel); 1 teáskanál sütőpor; 0,5 teáskanál só … – Sajtos kocka (rágcsa) recept. Hozzávalók: 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 kávéskanál só, sajt, kömény, szezámmag, 1 tojás a kenéshez, annyi tejföl, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk.

Friss zöldségből és gyümölcsből is készül rágcsa pici gyerekeknek. A babának könnyű fogni az ilyen rágcsát, akárcsak egy játékot. A lelkiismeretes szülő inkább különféle gyümölcsökkel, zöldfélékkel helyettesíti a hagyományos rágcsálnivalókat (mint például a sóspálcikát, a kekszet, a chipset), ugyanis ezeknek nagyobb a biológiai értékük.

Háziállatoknak a neveként is előfordul a Rágcsa, hörcsögöt, tengerimalacot, kutyát neveztek már el vele. A Rágcsa nevű kutyáknak még a névnapjuk is meg van határozva, ez pedig május 16. Személy ragadványneve is lehet Rágcsa: 19 óra körül megérkeztünk Tafraoute-ba, ahol Rágcsa régi üzletfelei készséggel bocsátottak rendelkezésünkre egy kifejezetten ijesztő fészket. – Rágcsa már füldugó nélkül nem is próbál meg lefeküdni Afrikában.

A rágcsa szó arról tanúskodik, hogy a szóalkotásban manapság is alkalmazzák az elvonás módszerét, ha szükséges. Nyilván a rágcsál igéből való elvonás eredménye a rágcsa főnév. Egyébként így jött létre annak idején a cím a címerből, a gyár főnév a gyárt igéből, a séta a sétál szóból, a taps a tapsol igéből stb.